Autolaina – vinkit autolainan hakuun, 3 superhyvää neuvoa

TÄRKEIN ASIA: Autolaina kannattaa kilpailuttaa aina

Autolaina kannattaa kilpailuttaa aina. Auto on monelle tärkeä päivittäinen työvälinen ja helpotus arjen helpottamiseen. Se on meistä monelle jopa ainoa tapa liikkua paikasta toiseen.

Se on kuitenkin samalla myös suurelle osalle suomalaisista niin tärkeä ja merkittävä ostos, että sen hankintaan tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Tässä tilanteessa onkin erittäin tärkeää tietää, että autolainan voi kilpailuttaa kätevästi netissä ja täysin ilman suurempia riskejä!

Mistä halvin autolaina 2020?

Onko sinulla tarkoituksena hankkia uusi auto vuonna 2020? Auto on kallis hankinta ja sen rahoittamiseen tarvitaan usein lainaa. Oikean autolainan löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä tarjoajia on monia ja kaikilla on erilaiset hinnoittelut. Hommaa helpottamaan Nettobanker on kasannut ajatuksen kanssa tähän artikkeliin tärkeimmät asiat mitä sinun tulee ottaa huomioon autolainaa hakiessasi.

Lainalaskuri auttaa löytämään sopivan laina-ajan

Auton ostaminen ei tapahdu aivan yhtä helposti kuin monen muun hankinnan tekeminen, sillä se vaatii jonkin verran suunnittelua, ja useimmissa tapauksissa myös ulkopuolista rahoitusta. Monen ostajan mieleen nouseekin usein kysymyksiä siitä, kuinka paljon lopullinen lainasumma tulee hakijalle lopulta maksamaan.

Sivustomme lainalaskuri auttaa sinua laskemaan nopeasti tarvitsemallesi lainasummalle siihen sopivan kuukausilyhennyksen määrän. Syöttämällä lainalaskuriin valitsemasi lainasumman, korkoprosentin ja laina-ajan, saat laskettua näppärästi autolainan kokonaiskustannukset kuukausilyhennyksineen ja korkojen osuuksineen.

Näin saat selkeämmän kokonaiskuvan siitä, mitä autolaina tulee sinulle loppujen lopuksi maksamaan, ja paljonko se sinulle kuukausittain kustantaa. Pidä myös mielessä, että autolainalaskurin laskelma on aina arvio. Lopullinen lainasumma, sekä lainan korot ja ehdot määräytyvät tarkemmin erikseen jokaisessa luottotarjouksessa.

Halvin autolaina löytyy kilpailuttamalla

Kuten arvata saattaa, se ensimmäinen hyvältä kuulostava tarjous ei välttämättä ole aina paras tarjous laisinkaan. Jos sinä kuitenkin päädyt hakemaan lainaa ensimmäiseltä tarjoajalta ilman kilpailutusta, voit törmätä myöhemmässä vaiheessa ikävään yllätykseen, jossa edullisemman lainan olisikin saanut toiselta luotonantajalta. Juuri tästä syystä on tärkeää, että kilpailutat autolainasi heti alkuvaiheessa.

Kilpailuttamisen parhaimpana etuna on se, että voit mahdollisesti löytää tarjouksen, joka on pankkilainaakin edullisempi. Useimmiten erot kalleimpien ja edullisimpien lainojen välillä voivat olla todellisissa vuosikoroissa merkittävät, ja autolainan kokoisissa lainoissa nämä erot voivat johtaa hyvinkin merkittäviin säästöihin lainat kilpailuttamalla.

Lisäksi autolainan kilpailuttaminen sivustomme kautta on täysin ilmaista, joten se kannattaa aina. Tuomme yhdellä hakemuksella tarjouksia sinulle yli 30 eri pankilta ja luotonantajalta. Lainoja kilpailuttamalla säästät siis rahan lisäksi myös aikaa!

autolaina

Edullinen autolaina vai rahoitustarjous?

Monet ostajat ovat törmänneet autokaupassa nollakorkoihin ja lähes olemattomiin käsittelykuluihin. Autokauppojen kilpailun kiristyessä myös niiden tarjoamat etuudet ovat parantuneet huomattavasti. Edulliselta vaikuttavien rahoitusvaihtoehtojen lisäksi monet autokaupat houkuttelevat ostajia erilaisilla varustepaketeilla, tai muilla puoleensavetävillä tarjouksilla.

Joissakin tapauksissa autokauppiaiden tarjoama osamaksurahoitus voi olla jopa monia perinteisiä vakuudettomia autolainoja edullisempi vaihtoehto. Edullinen autorahoitus tarjotaan yleensä kuitenkin vain rajoitettuihin malleihin, ja pääsääntöisesti uusiin tai uudehkoihin autoihin. Tämänkaltaista rahoitusvaihtoehtoa ei siis todennäköisesti saa esimerkiksi ostettaessa käytettyä autoa. Joka tapauksessa autolainan kilpailuttaminen on aina kannattavaa, sillä se ei vie kuin muutaman minuutin, ja on sinulle täysin ilmaista.

Autolaina ilman luottotietoja

Elämässä on erilaisia haasteita luonnollisesti ja valitettavasti aina raha-asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, ja syystä tai toisesta laskut ja lainanlyhennykset jäävät maksamatta. Luottotiedot kärsivät ja lopulta maksuhistoriasta saattaa löytyä maksuhäiriömerkintä. Sen seurauksena monet ennen niin arkiset asiat, kuten pankkitilin avaaminen, sähkösopimuksen solmiminen tai lainan hakeminen vaikeutuvat huomattavasti. Onnistuuko sitten autolainan hakeminen ilman luottotietoja?

Luottotiedoilla tarkoitetaan niitä tietoja, joiden avulla henkilön maksukykyä ja taloudellista tilannetta pystytään arvioimaan. Tänä päivänä lähes kaikki luotonantajat tekevät luottotietojen tarkistuksen ennen lainan myöntämistä, joten jos hakija on menettänyt luottotietonsa, ei tällöin lainaa valitettavasti voida myöntää.

Monelle suomalaiselle taloudelliset vaikeudet ovat tuttu huoli, vaikka maksuhäiriöt aina kerrokaan koko totuutta henkilön maksukyvystä. Siksi useimmat luotonantajat vaativat itselleen jonkin vakuuden siitä, että myönnetty laina tullaan maksamaan takaisin korkojen kera. Luottotiedot tarkastamalla luotonantaja voi mahdollisesti ehkäistä myös lainanhakijan ylivelkaantumista. Eli toisin sanoen ihanteellisessa tilanteessa uutta lainaa ei haeta, ennen kuin edelliset on maksettu kuntoon.

Luottotietojen menettäminen on monelle kova paikka. Siksi maksuvaikeuksien edessä tärkeintä olisi aina ottaa ensimmäisenä yhteyttä velkojiin ja pyrkiä yhdessä sopimaan, miten maksut saataisin maksettua ennen kuin luottotiedot menetetään. Raha-asioiden kanssa ei koskaan kannata jäädä painimaan yksin, ja apua saa ja kannattaa hakea, niin perheenjäseniltä kuin alan ammattilaisiltakin. Luottotietojen palautuminen on mahdollista, mutta se on useamman vuoden mittainen prosessi, jonka aikana oman talouden tasapainosta tulee olla erityisen tarkka.

Mikä on autolaina?

Auton ostamista varten voi ottaa rahoituslaitokselta lainaa. Yleensä autolaina on vakuudeton laina tai vakuudellinen kulutusluotto, missä lainan vakuudeksi voi käydä esimerkiksi jo aiemmin hankittu auto tai muu vastaava.

Mikäli siis mietteissäsi on hankkia auto, eivätkä omat säästöt riitä koko ostosumman rahoittamiseksi, kannattaa harkita autolainan ottamista ja tehdä kunnollinen autolainavertailu. Kilpailuta autolaina ja säästä merkittäviä summia rahaa kilpailuttamalla autolaina. Hae lainaa auton hankintaan nopeasti sivuiltamme kuten jo tuhannet suomalaiset ovat tehneet.

Autolaina korko – mitkä tekijät vaikuttavat autolainan korkoon?

Kun puhutaan korosta, sillä viitataan usein lainan hintaan, jonka lainanhakijan tulee lainastaan maksamaan. Korkoasioissa puhutaan usein lainan nimelliskorosta, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan lainasta perittävän koron määrä. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta lainan lopullisesta hinnasta. Katse kannattaakin aina kiinnittää lainan todelliseen vuosikorkoon, johon lasketaan mukaan tavallisen nimelliskoron lisäksi esimerkiksi avausmaksut, laskutuskulut, kuukausittaiset tilinhoitopalkkiot sekä muut lainaan liittyvät maksut.

Monet hakijan ominaisuudet voivat vaikuttaa haettavan lainan korkoon. Jokainen luotonantaja asettaa aina omat ehtonsa hakijoille, mutta tänä päivänä yleisimpiä ehtoja ovat hakijan puhtaat luottotiedot, säännölliset kuukausitulot, vakituinen osoite Suomessa sekä henkilökohtaiset pankkitunnukset, joiden kautta lainaa sähköisesti haetaan. Lisäksi sivustomme kautta autolainan kilpailuttavien hakijoiden tulee olla vähintään 18-vuotiaita.

Kannattaa myös olla tietoinen siitä, että vakuudellisen lainan korko on aina vakuudettoman tai käsirahattoman lainan korkoa edullisempi. Vakuudella tarkoitetaan lainahakijan asettamaa niin sanottua panttia, jonka avulla hän pystyy takaamaan, että laina maksetaan takaisin. Myös käsiraha voi toimia vakuutena. Vakuus hyödyttää sekä hakijaa että luotonantajaa, sillä luotonantajan saadessa varman vakuuden lainan takaisinmaksulle, lainanhakija kykenee neuvottelemaan itselleen jopa huomattavasti edullisemman koron.

Autorahoitus lainarahalla

Millainen autorahoitus kannattaa valita? Eri lainavaihtoehdoissa voi olla suuria eroja niin koroissa, kuin muissakin kuluissa. Tämän vuoksi kannattaa tutustua kaikkiin rahoitusvaihtoehtoihin, sekä vertailla huolella eri autolainojen kuluja.

Kiinnitä huomiota esimerkiksi lainojen kuukausimaksuihin, jotka kasvattavat lainasummaa helposti etenkin pitkällä aikavälillä. Nettobankerin suosittu autoihin keskittynyt lainavertailu tekee lainan valitsemisesta helpompaa, koska se näyttää sinulle kaikki sopivimmat ja edullisimmat vaihtoehdot.

Autorahoituslaskuri on hyvä työkalu, jolla löytyy edullisin autolaina. Löydä sinulle sopivin autorahoitus vertaamalla.

Auto ilman käsirahaa tai autolaina ilman vakuuksia

Auton voi rahoittaa vakuudettomalla kulutusluotolla, jota voi hakea useammalta eri lainantarjoajalta vertailussamme. Vertailussa on mukana vain parhaat autolainantarjoajat esimerkiksi Bank Norwegian ja Nordea, jotka tarjoavat autolainaan sopivia lainatuotteita.

Kulutusluottoja suositaan muun muassa siksi, että niiden vertailu on helppoa ja nopeaa, koska sen voi tehdä netissä ja saat lainaa nopeasti.

Omalta pankilta kannattaa myös pyytää tarjousta autolainaan, sillä usein pankit myöntävät omille asiakkailleen suhteellisen edullista korkoa, riippuen tietysti hakijan profiilista ja muista avoimista lainoista. Kun haet lainaa sopivan auton ostamiseen, pankki kysyy yleensä tietoja taloudellisesta tilanteestasi. Autolainan korko voi siis vaihdella huomattavasti, sillä se on sidonnainen hakijan tietoihin.

Lainanhakuun et tarvitse erillisiä vakuuksia tai takaajia. Usein autolainoissa on kiinteä korko, mutta myös vaihtuvakorkoinen autolaina on mahdollinen. Autolainan korot vaihtelevat rahoituslaitoksen mukaan, ja myös luoton määrä vaikuttaa koron määrään.

Oman pankin lisäksi on syytä myös katsoa muita lainavaihtoehtoja, sillä etenkin suurissa hankinnoissa voi säästää paljon rahaa vertailemalla kaikkien eri pankkien sekä rahoituslaitosten tarjoamia lainoja.

Käytetyn auton osto lainalla

Jos haluat pitää auton omistuksen kokonaan itselläsi, etkä pitää autoa lainan vakuutena, hyvä vaihtoehto on vakuudellinen kulutusluotto. Näin lainan takaisinmaksu on omissa käsissä, ja voit myydä auton ilman rahoitusyhtiön lupaa. Kilpailuta autolaina usealla taholla, jotta autolainan korko painuu mahdollisimman pieneksi.

Autolaina vai osamaksusopimus?

Yksi tapa rahoittaa auto on osamaksusopimus. Monet autoliikkeet tarjoavat osamaksurahoitusta auton oston yhteydessä, ja käytettyjen autojen nettisivuilla saattaa olla eri pankkien ja rahoituslaitosten autolainatarjouksia saatavilla.

Osamaksusopimuksessa autolle saa kiinteän koron ja pitkän maksuajan, mikä houkuttelee monia autonostajia. He kokevat saavansa osamaksusopimuksessa turvaa, koska korko on kiinteä ja maksuaika pitkä. Osamaksusopimukset ovat erityisen suosittuja, kun tarkoituksena on hankkia uusi auto heti, kun edellinen on maksettu.

Lisäksi leasing-rahoitus on yksi vaihtoehto auton rahoittamiseen. Ei siis ole aivan yksinkertaista sanoa, mikä on paras autolaina. Se on monimutkainen prosessi jonka tärkein asia onkin hyvin henkilökohtaista.

Onko leasing kannattavampi kuin autolaina?

Leasing on suosittu vaihtoehto autolainalle. Leasing eli liisaaminen tarkoittaa määräaikaista vuokraamista tietyillä ehdoilla. Vuokra-aika on suhteellisen pitkä, autoissa yleensä 2-5 vuotta, ja leasing-maksua maksetaan kuukausittain.

Ero osamaksusopimukseen on, että sopimuskauden päätyttyä auto ei siirry vuokraajan omistukseen, vaan yritys ostaa auton takaisin tiettyyn hintaan. Vuokraajan on joissain tapauksissa mahdollista myös lunastaa auto itselleen sopimuksen päätteeksi, lasketulla jäännösarvohinnalla.

Leasing ei välttämättä ole kaikista paras autolaina, sillä jäännösarvo voi olla suhteellisen suuri. Koska autolainan korko lasketaan prosentteina jäljellä olevan jäännösarvon mukaan, suuren jäännösarvon autoilla on mahdollista että kokonaiskustannus on suurempi omistamiseen verrattuna, vaikka todellinen vuosikorko antaisi ymmärtää muuta.

Autoleasingia voidaan pitää järkevänä ratkaisuna, jos haluaa välttää taloudellisia riskejä. Leasing-sopimuksen hintaan kuuluvat nimittäin tekniset huollot sekä määräaikaishuollot, vakuutusmaksut ja mahdollisesti myös muut palvelut kuten esimerkiksi renkaiden vaihto ja säilytys.

Kuitenkin autonkorjaustaitoiselle henkilölle tällainen paketti tulee kalliiksi. Jos esimerkiksi renkaanvaihdot ja säilytyksen hoitaa itse, säästää kuluissa heti satasia vuosittain. Leasing-paketit eivät myöskään yleensä sisällä huolto-ohjelman ulkopuolisia korjauksia, joten näistä asiakas joutuu maksamaan itse.

Jos autoilija haluaa vaihtaa autonsa tasaisin väliajoin uudempaan, on leasing-sopimus luontevin vaihtoehto. Leasing-vaihtoehdoissakin on kuitenkin eroja, joten ne on hyvä vertailla huolella ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Kannattaa esimerkiksi katsoa eri autolainojen tarjouksia kätevällä autorahoituslaskurillamme, ja vertailla niitä sitten huolella leasing-sopimusten hintoihin.

Täytyy myös muistaa että auton niin sanottu liisaaminen ei ole enää niin häpeällistä kun joskus on jostain syystä ajateltu. Lue lisää Talouselämän aiheeseen liittyvästä mielenkiintoisesta uutisesta.

Neuvot autolainan hakijalle – muista nämä kun sinulla on autolaina mielessäsi

Kannattaa olla tarkkana, millaisen sopimuksen solmii. Pidä mielessä ainakin nämä 3 vinkkiä:

Jos haluat tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä, kohdistetaan lyhennykset tavanomaisesti maksueriin eikä lainasummaan. Ylimääräinen lyhennys ei tällöin lyhennä lainan pääomaa vaan kohdistuu seuraavaan lainaerään. Tämä ei ole hyvä, sillä ylimääräisten lyhennysten maksaminen ei käytännössä hyödytä sinua lainkaan, koska laina-aika ei lyhene ja päädyt maksamaan aivan saman loppusumman kuin silloin, jos et olisi tehnyt ylimääräistä lyhennystä.

Autokaupat voivat tarjota sopimuksia, joissa maksuerät ovat pieniä lukuun ottamatta viimeistä maksuerää, joka on todella suuri. Tällöin lainan hinta uhkaa nousta huomattavasti suuremmaksi kuin silloin, jos loppuerä olisi pienempi. Tämä johtuu siitä, että lainan korko lasketaan aina jäljellä olevan lainapääoman mukaan. Laina-ajalta kertyy siis huomattavasti enemmän korkoa kuin silloin, jos loppuerä olisi pienempi.

Auton arvon muutosta ei ole aina helppo ennustaa, mikä asettaa erityisiä haasteita jos tarkoituksena on maksaa jäljellä oleva laina autosta saaduilla tuloilla. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että auton arvo on alhaisempi kuin siitä jäljellä oleva laina. Tämä tarkoittaa, ettei autosta saatavalla summalla ole mahdollista maksaa auton loppuerää.

Autolainan hakeminen ja takaisinmaksu

Kun löydät itsellesi sopivimman autolainavaihtoehdon, voit jatkaa lainahakemukseen klikkaamalla “jatka” -nappia lainatuotteen vieressä. Tätä kautta pääset suoraan lainanmyöntäjän sivuille tai lainahakemukseen, jonka voit täyttää suoraan.

Muista kuitenkin, että lainan korko vaihtelee usealla tarjoajalla lainanhakijan profiilista riippuen, ja kaikille asiakkaille ei välttämättä myönnetä edullisinta korkoa. Korkosi selviää, kun teet lainahakemuksen. Muista, että hakemuksia voi tehdä useampia, sillä ne ovat tarjouspyyntöjä, jotka eivät vielä sido mihinkään.

Muista kuitenkin, että lainaa ei kannata hakea enempää kuin tarvitset, vaan ainoastaan sen verran mitä olet varma, että pystyt maksamaan takaisin aikataulun puitteissa. Takaisinmaksu tulee ajoittaa niin, että pysyt aikataulussa, mutta kustannukset eivät kuitenkaan nouse pilviin hitaan ja pitkän maksuaikataulun takia. Takaisinmaksua varten kannattaa myös varmistaa itselleen säännölliset tulot. Jos mahdollista, voit esimerkiksi maksaa alussa mahdollisimman nopeasti lainaa pois, kun lainasumma on suuri ja korkoa kertyy nopeasti. Kun velkasi on pienentynyt, korkokulut eivät ole enää suhteessa lainaan yhtä suuret kuin alussa.

Hanki auto rahoituksella, jos se sopii sinun tilanteeseesi

Lainan takaisinmaksu kannattaa mitoittaa oman talouden mukaan, ja myös miettiä auton arvon kehitystä. Kannattaakin hakea lainaa vain jos tiedät, että oma talous kestää auton rahoituskulut. Laske itsellesi sopiva autolaina heti ja unelmiesi auto on muutaman klikkauksen päässä.

Miksi vertailisin autolainoja?

Autolainojen korko vaihtelee eri pankkien ja lainanmyöntäjien välillä. Ilman vertailua on vaikeaa selvittää, mikä lainanmyöntäjä tarjoaa sinulle edullisinta autolainaa. Lainaehdoissa voi myös olla suuriakin eroja erilaisten lainanhakukriteereiden vuoksi.

Kuinka paljon voin saada lainaa autoa varten?

Se, kuinka paljon voit saada lainaa autoasi varten, riippuu taloudellisesta tilanteestasi ja kyvystäsi maksaa laina takaisin. Lainanmyöntäjät tekevät sisäisen riskiarvion hakemuksesi tietojen perusteella ja laskevat mahdolliset lainatarjoukset. Nettobankerin kautta voit hakea lainaa auton hankintaa varten jopa 60 000 euroon saakka.

Millaisella korolla voin saada autolainaa?

Jokainen pankki ja lainanmyöntäjä laskee erikseen koron lainatarjoukselle niiden omaan riskiarviointiinsa perustuvan luottoluokituksen mukaan. Kun olet tehnyt lainahakemuksen palveluumme, saat mahdolliset lainatarjoukset yhteistyökumppaneiltamme ja pääset vertailemaan eri lainatarjousten korkoja.

Seuraavat tekijät voivat vaikuttaa autolainan korkoon:

Työsuhteesi : Jos sinulla on kokopäiväinen ja vakituinen työ, sinulla on mahdollisuus saada laina paremmalla korolla kuin silloin, jos olet osa-aikaisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa.

Rinnakkaishakija : Pankeille on pienempi riski lainata rahaa, kun lainakustannuksia on jakamassa kaksi tai useampi henkilöä. Tämä antaa mahdollisuuden tarjota alhaisempaa ja edullisempaa korkoa. Rinnakkaishakijaksi hyväksytään ainoastaan samassa taloudessa asuva avo- tai aviopuoliso, joka on hyvää pitää mielessä.

Siviilisääty : Lainanmyöntäjät katsovat, että olet vakaammassa taloudellisessa tilanteessa, mikäli sinulla on taloudessa avo- tai aviopuoliso jakamassa elinkustannuksia. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti lainatarjoukseen.

Autolaina on usein todella järkevä sijoitus

Autorahoitus on usein asuntolainan ohella yksi niistä järkevistä ja niin sanotuista pakollisista lainoista. Usein auton hankinta on niin suuri ja merkittävä investointi, että harvalta koko summa sattuu löytymään tililtä. Vaikka auton hankinnassa on hyvä ottaa huomioon omat tulot, niin silti on mukava ostaa kerralla kunnollinen, ehjä ja itselleen sopiva menopeli, joka ei hajoa heti ensimmäisellä mökkireissulla tai matkalla kauppaan tai rannalle.

Auton rahoitukseen löytyy muutamia eri vaihtoehtoja ja voimme käydä niitä läpi tässä suositussa autolaina artikkelissa. Lainaa voi hakea suoraan pankista, auton jälleenmyyjältä tai rahoitusyhtiön kautta. Rahoitusyhtiöt löydät listattuna tältä sivulta, niitä on iso lista joista jokainen varmasti löytää itselleen sen mieluisan. Usein pankkilaina saattaa olla se kaikista edullisin, mutta isona miinuspuolena on hidas lainanhakuprosessi ja tiukat vaatimukset autorahoituksen saamiseksi. Läheskään aina autorahoitus pankista ei ole realistinen vaihtoehto. Tyypillisesti rahoitusyhtiö onkin kaikista helpoin ja nopein vaihtoehto autorahoituksen saamiseksi.

Hyödyllistä tietoa autolainoista

 • Voit saada rahoitusta autoa varten jopa 60 000 euroa
 • Normaali maksuaika autolainalle on noin 5 vuotta, mutta se voi myös olla vähemmän tai enemmänkin
 • Sinulla on yleisesti ottaen kolme vaihtoehtoa: rahoitusyhtiön laina, autoliikkeen osamaksu tai pankkilaina
 • Usein suurempiin lainoihin tai osamaksusopimuksiin vaaditaan vakuus (esim. ostamasi auto)
 • Tyypillinen autolainan korko rahoitusyhtiön kautta on 5-10%, mutta korkokaton myötä maksimi korko on 20%

Autolainan vertailu kannattaa tehdä aina vaikka siltä ei tuntuisi

Ajattelitko ottaa lainan suoraan autoliikkeestä tai omasta pankistasi ilman kilpailuttamista? Se saattaa tulla hyvinkin kalliiksi. Autolainan kilpailuttaminen kannattaa tehdä joka ikinen kerta, sillä koroissa, kuluissa ja lainan ehdoissa voi olla suuriakin eroja.

Suosituimpien rahoitusyhtiöiden välillä tyypillisen 10 000 euron autolainan korko saattaa vaihdella jopa 5-10% välillä, josta kertyy muutamankin vuoden maksuajalla jo huomattava summa. Laina kilpailuttaminen ei maksa mitään ja voit lähettää hakemuksia useampiinkin paikkoihin. Näin parannat mahdollisuuksiasi saada hyväksytyn myönteisien lainapäätöksen ja saat enemmän valinnanvaraa ja vaihtoehtoja rahoitusyhtiön valintaan.

Suhteuta autolainan määrä omiin tuloihisi

Olipa kyse sitten mistä tahansa lainasta, myös autolainan kohdalla on tärkeää mitoittaa se järkevästi suhteessa omaan maksukykyyn. Lainan määrä ja maksuaika tulevat olla sellaisia, että selviät kuukausierästä jopa hieman vaikeampien aikojen koittaessa.

Oma maksukyky lasketaan listaamalla kaikki kuukausittaiset tulot ja menot. Vaikka ajatus kuulostaa varmasti simppeliltä, niin suurimmalla osalla ihmisistä ei oikeastaan ole tarkkaa käsitystä omasta siitä kuinka paljon rahaa on käytössä kuukausittain uusiin hankintoihin tai yllättäviin menoihin.

Tulojen osalta kannattaa ottaa huomioon niin ansiopalkka kuin myös mahdolliset korvaukset ja lisät, joita ovat muun muassa eläke, lapsilisät, asumistuet ja niin edelleen. Menojen osalta laskeminen usein meneekin sitten hieman haastavammaksi. Muista lisäillä kaikki kulut, sillä pienistäkin puroista voi kasvaa iso joki. Huomioon on hyvä ottaa ainakin seuraavat: vuokra, sähkö, vesi, harrastukset, vaatteet, vapaa-aika ja ruoka, juoma ja muut arjen menot ja meiningit.

Kun kaikki tulot ja menot ovat paperilla, niin saat paremman käsityksen siitä kuinka paljon lainaa voit ottaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että lainojen hoitoon ei kannattaisi laittaa enempää kuin 30-35% tuloista, se on hyvä sääntö jonka takana voisi seistä montakin tilastoprofessoria.

Vakuudellinen vai vakuudeton autolaina?

Kun autorahoitus on sinulle ajankohtainen, niin on hyvä tietää, että tarjolla on kahdenlaista lainaa; vakuudellinen autolaina ja vakuudeton autolaina. Näillä erona on se, että vakuudelliseen lainaan annat kirjaimellisesti jonkin vakuuden lainan myöntäjälle.

Tyypillisin esimerkki tästä on auto, jonka ostat saamallasi lainalla. Vakuudeksi kelpaavat myös asunto, kesämökki tai muu omaisuus, jolla on selkeää rahallista arvoa. Vakuudellisen autolainan ottamiseen voidaan vaatia myös käsiraha, joka voi olla noin 10-20% uuden autosi arvosta. Sen voit maksaa säästämilläsi rahoilla tai ottamalla pienen kulutusluoton sitä varten.

Vakuudeton autolaina puolestaan on rahoitusvaihtoehto, jota vastaan et anna mitään vakuuksia. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun lainasumma on pieni tai maksukykysi on erityisen hyvä. Vakuudettoman lainan kohdalla et siis joudu luopumaan autostasi myöskään silloin, jos maksujen kanssa ilmaantuu yllätyksiä.

Vakuudellisen autolainan kohdalla lainaajan riski on aina pienempi. Tämän ansiosta voit siis saada lainasi pienemmällä korolla.

Vakuudetonta lainaa kannattaa harkita erityisesti seuraavissa tapauksissa:

 • Lainasumma on hyvin pieni suhteessa tuloihisi
 • Lainan takaisinmaksuaika on lyhyt eikä pitkä
 • Ostamasi auto vanha tai ostat sen yksityiseltä henkilöltä

Vakuudellinen autolaina on usein järkevä vaihtoehto näissä tilanteissa:

 • Olet ostamassa uutta tai arvokasta ajoneuvoa
 • Haluat lainallesi mahdollisen alhaisen koron
 • Lainan kuukausierä vie merkittävän osuuden tuloistasi, tällöin vakuus on usein pakollinen eikä siitä kannata neuvotella

Autolaina – miten rahoitan uuden tai vaihtoauton mahdollisimman fiksusti

Autolaina ja sen korot

Kaikkiin lainoihin kuuluu korko, johon voi vaikuttaa useammat erilaiset tekijät. Tämä ei ole poikkeus autorahoituksenkaan kohdalla. Ymmärtämällä, miten autolainan korko ja kulut lasketaan voit silti välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Korko

Lainan yhteydessä ilmoitettava korko on prosenttiosuus lainasta, jonka maksat lainanmyöntäjälle hänen ottamastaan riskistä. Jos riski on pienempi (olet esimerkiksi antanut hyvät vakuudet), myös korko saattaa silloin olla pienempi. Korkoon voi myös vaikuttaa muut tekijät, kuten lainan maksuaika, työtilanteesi, ikä ja niin edelleen.

Käsittelykulut

Käytännössä kaikkiin autolainoihin kuuluu jonkinlaisia käsittelykuluja. Nämä voivat kulkea erilaisilla termeillä, kuten avausmaksu, laskutuslisä tai palvelumaksu. Näitä kuluja ei usein sisällytetä ilmoitettuun korkoon, vaan ne täytyy huomioida erikseen. Joskus lainapalvelut myös yrittävät saada koron näyttämään pienemmältä lisäämällä kuluja eri nimikkeiden alle. Tämän takia kaikki lainan kulut on hyvä tarkistaa ennen rahoitusyhtiön valintaa.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko on se mittarit, mikä autorahoitusta hakevan pitäisi kiinnostaa kaikista eniten. Todelliseen vuosikorkoon sisällytetään edellä mainittu korko ja kaikki lainan sivukulut, joita aiheutuu esimerkiksi lainan käsittelystä tai palveluista. Todellisen vuosikoron perusteella voit vertailla eri rahoitusyhtiöitä helposti ja saat tarkan kuvan todellisista kuluista.

Tyypillisiä kysymyksiä autolainoista

Askarruttaako vielä joku asia? Lukuisat vaihtoehdot ja hankalat termit pistävät helposti pään pyörälle. Tähän keräsimme muutamia yleisiä kysymyksiä autorahoitukseen ja lainaamiseen liittyen.

Kuinka paljon autolainaa voi saada?

Periaatteessa autolainalle ei ole olemassa maksimikattoa, vaan voit hakea juuri sellaista lainasummaa, jonka tarvitset. Rahoitusyhtiön kautta haettaessa lainan suuruus voi vaihdella aina 50 – 60 000 euron välistä.

Saamasi lainan suuruuteen vaikuttaa toki maksukykysi ja antamasi vakuudet.

Eikö pankki ole rahoitusyhtiötä edullisempi vaihtoehto lainaamiseen?

Pankki on toisinaan edullisempi vaihtoehto lainaamiseen korkokulujen osalta. Miinuspuolena saattaa olla hitaampi lainanhakuprosessi ja tarkat vaatimukset lainan saamiseksi.

Kun haet suurempaa lainasummaa, niin laina kannattaa kilpailuttaa sekä rahoitusyhtiöiden että pankkien välillä.

Voiko työtön saada autolainaa?

Ei ole mitään estettä, miksi työtön ei voisi saada autorahoitusta. Tässä tilanteessa tosin otetaan huomioon lainaajan maksukyky aivan kuten työssäkäyvänkin kohdalla. Työttömältä voidaan vaatia lisäksi parempia vakuuksia lainan saamiseksi.

Voinko ottaa autolainan, vaikka ostaisin ajoneuvon suoraan yksityiseltä henkilöltä?

Autolainoja voi saada vaikka ostaisit ajoneuvon suoraan yksityiseltä henkilöltä. Näissä tilanteissa hankkimasi ajoneuvo ei usein käy vakuudeksi, vaan joudut ottamaan vakuudettoman lainan.

Kuinka pitkän maksuajan lainalle voi saada?

Autolainan maksuaika voidaan neuvotella tarpeidesi mukaan. Takaisinmaksuaika voi vaihdella aina 1-15 vuoden välillä riippuen siitä, minkä suuruinen kuukausierä tilanteeseesi sopii parhaiten. Normaalisti autolaina maksetaan takaisin noin viiden vuoden sisällä.

Kokemuksia autolainoista

“Näin mainoksen uudesta autosta, Veholla oli viikonloppu jossa oli hyviä tarjouksia ja minulla ei ollut auto vaikka sitä tarvisin todella paljon. Löysin Nettobankerin sivuilta autolaina tarjouksen yhdeltä lainayritykseltä jonka kirjain alkaa U-kirjaimella. Olen tyytyväinen kaikin puolin saamaani palveluuni. Tällä kyseisellä hetkellä auto seisoo pihallani” -Olavi, Iisalmi

“Autolainan hakeminen on ollut mieluisa prosessi Nettobankerin sivujen kautta. Olen ostanut vuosien varrella kolme vaihtoautoa, ja jokaista ostoa varten olen aina kilpailuttanut autolainan Nettobankerin kanssa. Olen erittäin tyytyväinen heidän tarjoamaan palveluunsa!” – Marko, Pori

Toteuta haaveet uuden auton tai vaihtoauton ostamista varten – vertaile autolaina helposti Nettobanker.fi