Yrityslaina – 5 syytä hakea yrityslainaa

Yrityslaina

YRITYSLAINA 2020: Yrityslaina yritykselle luotettavasti ja nopeasti Nettobankerin avulla

Rikkoutunut tietokone, asiakkaiden unohtuneet laskut tai yllättävän liiketoimintamahdollisuuden ovat loistavia esimerkkejä tapauksista, joissa tarve lyhytaikaisen yrityslainan saamiselle voi olla välitön.

Me Nettobankerilla autamme ihmisiä ja yrittäjiä suurella sydämellä näissä tilanteissa.

Yrityslaina nopeasti netistä

Onko yrityksesi tilanteessa, jossa esimerkiksi uuden hankkeen aloittaminen tai toiminnan luonnollisen kasvun myötä tapahtuva laajentaminen vaatii enemmän pääomaa kuin yrityksellä on sillä hetkellä käytettävissä?

Joskus yritykset voivat myös kohdata tilanteen, jossa ylimääräisen henkilökunnan palkkaaminen yritystoiminnan kasvattamiseksi onnistuu ainoastaan ulkopuolisen rahoituksen avulla. Silloin rahaa on pakko hakea yritysrahoitusta tarjoavilta taimijoilta. Usealle yrittäjälle tämä on jo entuudestaan tuttu tilanne. Aloitteleva yrittäjä saattaa esimerkiksi tarvita rahaa uusien laitteiden hankkimiselle tai pidempään toiminut yrittäjä investoinneille.

Yrityslainoja Suomessa tarjoavat tavalliset pankit, isompiin lainasummiin erikoistuneet sijoitusyhtiöt sekä pelkästään pienempiin vakuudettomiin lainoihin erikoistuneet tahot. Tarpeellista rahoitusta voi hakea myös esimerkiksi startup-sijoittajilta, jotka etsivät työkseen mielenkiintoisia uusia sijoituskohteita. Startup-alan tapahtumia ja messuja järjestetään paljon maailmanlaajuisesti ja nykyisin myös paljon Suomessa. Ne tarjoavatkin varsinkin sanavalmiille ja hyvän liikeidean omaavalle uudelle yrittäjälle mainion mahdollisuuden etsiä rahoitusta liiketoiminnalleen.

Aloittavan yrittäjän kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää mahdollisuutta starttirahaan. Usein helpoin ja paras rahoitus vaihtoehto on kuitenkin yrityslaina, jonka suuruus voi vaihdella esimerkiksi muutaman tietokoneen ostamiseen tarvittavasta summasta usean kymmenen työntekijän palkkaamiseen. Pienempiin summiin voi myös riittää pieni yrityslaina, jonka saaminen on huomattavasti helpompaa kuin isomman lainasumman.

Miksi hakea vakuudeton yrityslaina – Top 5 suosituinta syytä

Tyypillisesti vakuudetonta yritysluottoa haetaan joko välittömiin kuluihin tai yrityksen kasvuvaiheessa, jolloin yrityksen kassavirta ei vielä välttämättä pysy yrityksen liiketoiminnan kasvun perässä.

Vakuudettomien yrityslainojen suosio on viime vuosien aikana lisääntynyt valtavasti, koska tavalliset pankit ovat usein haluttomia myöntämään lainoja uusille yrityksille.

Näissä tapauksissa kannattaa harkita vakuudettoman yrityslainan hakemista. Vakuudettoman yrityslainan avulla voit:

 • tehdä investointeja uusiin laitteisiin,
 • varautua yllättäviin kulueriin,
 • laajentaa tai uudistaa toimitilojasi,
 • paikata hetkellistä kassavajetta,
 • palkata enemmän työntekijöitä,
 • täyttää taloudelliset vaateet liiketoiminnan kasvua varten tai
 • käyttää käsirahana uusien laitteiden tai ajoneuvojen hankinnassa

Halpa yrityslaina nopeasti Nettobankerista

Hae markkinoiden suosituinta yrityslaina jopa 60 000 euroon asti Nettobankerista.

 • Ei starttimaksua tai muita piileviä kuluja
 • Rahat tilille 24h sisällä
 • Maksuton ja nopea lainahakemus

Kenelle yrityslaina voidaan myöntää

Pienenkään yritysluoton saaminen ei ole lainanhakijalle täysi itsestäänselvyys. Jokainen yrityslainaa tarjoava rahoitusyhtiö tai pankki nimittäin arvioi lainahakemuksen tekijän omien kriteeriensä mukaisesti. Pikaluottojen kaltaisten lainojen tarjoajat eivät luonnollisesti ole yhtä tiukkoja lainaehtojensa suhteen kuin esimerkiksi isot pankit. Tiettyjen asioiden pitää silti kuitenkin olla kunnossa lainanhakijalla, kun hän hakee yrityslainaa. Muutamia yleisimpiä lainaehtoja ovat:

 • Yritys on ollut toiminnassa vähintään muutaman kuukauden ja sillä on jatkuvaa kassavirtaa.
 • Yrityksellä on suomalainen pankkitili ja sen tiedot löytyvät kaupparekisteristä.
 • Yrityksellä tai yrityksen vastuuhenkilöllä ei ole maksuhäiriömerkintöjä.
 • Yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ei saa olla velkoja muille rahoituslaitoksille

Vaikka lainaa haetaankin siis yrityksen toimintaa varten, lainantarjoajat pitävät yrityksen takana olevaa henkilöä yrityksen riskimittarina. Myönteisesti lainapäätöksen saamiseen vaikuttavat muun muassa yrityksen ja sen perustajan säännölliset tulot, kokemus yrityksen toimialasta ja maksuhäiriöttömyys.

Kielteisiä tekijöitä lainan saamiselle taas ovat velat ja maksuhäiriömerkinnät, maksamattomat pikavipit, pikalainat, kulutusluotot sekä velat muille rahoituslaitoksille. Uusien firmojen kohdalla kannattaa myös varautua siihen, että joudut lähettämään henkilökohtaisia tositteita tuloista ja menoistasi lainasi myöntäjälle.

Jos yrityksesi täyttää rahoitusyritysten asettamat ehdot, voit pyytää lainatarjouksen sitoutumatta mihinkään ja saada pikalainaa yrityksellesi vuorokauden sisällä. Hae siis yrityslainaa jo tänään Nettobankerin kautta.

Hae yrityslaina ilman vakuuksia näiltä rahoituslaitoksilta

Kasvavan yrityksen ei tulisi joutua hidastelemaan turhaan. Vakuudettoman yrityslainan hakeminen voi olla fiksu ratkaisu silloin, kun haluat kasvattaa yrityksesi liiketoimintaa nopeasti tai hakea rahoitusta välittömiin ja lyhytaikaisiin maksueriin

Yleensä vakuudetonta yrityslainaa myös käytetään pankista haettavan isomman yrityslainan tukena. Perinteisestä pankista lainan saa luonnollisesti aina halvemmalla korolla, mutta sitä varten yritys tarvitsee riittävät vakuudet, joita varsinkaan uudella yrityksellä ei välttämättä ole.

Pankkien lainaehtojen tiukennettua markkinoille on viime vuosien aikana ilmestynyt yhä lisää yksityisiä rahoitusyrityksiä. Yrityslainaa ilman vakuuksia voi nykyään hakeakin Suomessa jopa kymmeniltä eri luotonmyöntäjiltä Nettobankerin kautta. Tässä artikkelissa käsitellään aihetta seuraavista näkökulmista:

 • Millaisiin tilanteisiin vakuudeton yrityslaina voi soveltua?
 • Mitkä tekijät vaikuttavat yrityslainan hintaan?
 • Mitä asioita yrityslainaa haettaessa kannattaa pitää mielessä?
 • Mistä vakuudetonta yrityslainaa voi hakea?

Kilpailuta yrityslaina Nettobankerilla

Kuten pikavippien ja muidenkin kuluttajille suunnattujen pienlainojen kanssa, myös vakuudettomia yritysluottoja voi hakea verkon kautta. Verkossa toimivien yrityslainapalveluiden luottoarviointiprosessit ovat pitkälti automatisoituja, joten voit hakea yrityslainaa myös ilman liitteitä tai tiliotteita. Lainantarjoajat pystyvät nimittäin nopeasti tarkistamaan yrityksesi taloustiedot suoraan Y-tunnuksesi avulla.

Voit hakea yrityslainaa ilman vakuuksia ympärivuorokautisesti lainantarjoajilta vuoden jokaisena päivänä ja hakeminen on aina sinulle ilmaista, eikä se sido sinua mihinkään. Yrityslainan hakeminen ja kilpailuttaminen ehdottomasti kannattaa, sillä yrityslainojen korot ovat monissa tapauksissa hyvin korkeita

Tämän takia emme voi liikaa korostaa yrityslainojen kilpailuttamisen tarjoamia hyötyjä. Suosittelemme, että kilpailutat yrityslainasi aina mahdollisimman monilla luotonmyöntäjillä ja tutustut tarkasti saamiisi lainatarjouksiin ja niiden lainaehtoihin. Yrityslaina vertailu kannattaa aina.

Jos haluat hakea ja kilpailuttaa yrityslainoja sinun täytyy vain täyttää lainahakemus lainantarjoajan sivustolla ja odottaa lainapäätöstä (joka saapuu tyypillisesti minuuteissa) ja saat rahat tilillesi jopa 1-2 pankkipäivän sisällä. Jos kuitenkin käytät samaa pankkia lainantarjoajan kanssa ja haet lainaa palveluaikojen sisällä, voit monissa tapauksissa saada yrityslainan jopa heti tilillesi.

Yrityslaina uudelle yrittäjälle

Yritykset rahoittavat toimintaansa monilla eri keinoilla. Näitä keinoja ovat esimerkiksi osakkeiden myynti, luoton ottaminen, erilaiset joukkorahoituskampanjat ja yritystuet. Raha-asioita pohditaan yleensä ensimmäistä kertaa yritystä perustettaessa.

Valtio tukee uusia yrityksiä monilla eri tavoilla. Näitä keinoja ovat esimerkiksi yrittäjän starttiraha ja erilaiset yritystuet, joita myöntävät mm. ELY -keskus ja Business Finland. ELY -keskuksen ja Business Finlandin antamat yritystuet ovat aina joko avustuksia eli yritystukia tai lainaa. Yritysavustukset ja luotot myönnetään aina, jonkin projektin toteuttamiseen ja projektin toteutumista seurataan tarkasti.

Suomen valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera voi olla myös yksi vaihtoehto yritysluoton hakemiselle. Finnvera rahoittaa yrityksiä eri tavoilla yritystoiminnan eri vaiheissa. Finnvera myöntää erilaisia rahoitusratkaisuja esimerkiksi yritystoiminnan aloittamiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Nopea yrityslaina pankista

Huomaathan, että pienyrittäjänä voit ottaa yritystoimintaan saamasi lainan myös suoraan omiin nimiisi ja lainata rahaa eteenpäin yrityksellesi. Tämä voi varsinkin pidemmillä laina-ajoilla olla selvästi halvempi ratkaisu verrattuna yrityslainoihin, joiden korkoja kulutusluottojen korkokatto ei säätele. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden vakuudellisten ja vakuudettomien lainojen korkoja ja kuluja voit vertailla lainavertailutaulukon avulla Nettobankerin sivuilla.

Yrityslaina – korko ja muut kulut

Yrityslainan vuosikorko määräytyy aina henkilökohtaisesti. Saat henkilökohtaisen lainatarjouksen lähettämällä tarjouspyynnön Nettobankerista löytyvällä lomakkeella. Nettobankerin yhteistyökumppaneilta voit saada yrityslainaa vain 4-20% koroilla. Lainatarjoukseen vaikuttavat muun muassa

 • Lainan tarkoitus
 • Rahoituslaskelmien oikeellisuus
 • Edellisvuosien tilinpäätökset, jos niitä on
 • Liiketoimintasuunnitelmasi
 • Bisnoden antama yritysluokitus.
yrityslaina

Yrityslaina kokemuksia ja käyttökohteita

Tässä osiossa haluamme jakaa tapausesimerkkejä yrityslainoista ja niiden käyttökohteista. Toivomme, että lukijamme saavat hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten yrityslainoja voi käyttää näiden esimerkkien kautta.

Yrityskaupat

Perustettava yritys A osti yrityksen B ja kauppahinta oli 200 000 €. Yritys A:n perustajat sijoittivat 30 000 € ja pankki myönsi lainaa 140 000 €, jolle Finnvera antoi takauksen. Pankkilainan korko oli 4 %. Loput 60 000 € rahoitettiin palvelumme kautta ja korko oli 10 %. Kokonaiskoroksi muodostui ainoastaan n. 5 %, kun rahoitusta haettiin sekä pankilta että palvelumme kautta.

Liiketoiminnan laajennus

Ravintolayritys laajensi liiketoimintaansa perustamalla kolmannen toimipisteensä. Uuden toimipisteen kustannukset olivat noin 150 000 €, johon yritys sijoitti omasta kassastaan 30 000 €. Pankki myönsi lainaa 100 000 €. Loput 20 000 € rahoitettiin Nettobankerin kautta ja kauttamme saatu rahoitus sekä yrityksen oma rahoitus toimivat yrityslainan vakuutena.

Kiinteistön osto

Yritys osti 1 100 000 € kiinteistöhuoneen, johon se sai pankilta lainaa 900 000 €. Pankkilainan vakuutena toimi kiinteistö itse. Loput 200 000 € rahoitettiin meidän palvelumme kautta. Lainojen takauksina toimivat 3 omistajayrittäjän henkilökohtaiset takaukset.

Yrityslaina helposti netistä
Moni yritys on usein tilanteessa, jossa uuden hankkeen toteuttaminen tai toiminnan luonnollisen kasvun myötä tapahtuva laajentaminen vaatii enemmän rahaa kuin yrityksellä on sillä hetkellä käytettävissä. Joskus eteen tulee myös tilanne, jossa lisähenkilökunnan palkkaaminen toiminnan kasvattamiseksi onnistuu ainoastaan ulkopuolisen rahan avulla. Tällöin rahoitusta on pakko hakea finanssirahoitusta tarjoavilta tahoilta. Tämä on varmasti monelle yrittäjälle tuttu tilanne – erityisesti uutta liiketoimintaa aloittaville, mutta myös jo pidempään toimineille yrityksille.

Yritysrahoitusta Suomessa myöntävät perinteiset pankit, suurempiin summiin erikoistuneet sijoitusyhtiöt sekä pelkästään pienempiin vakuudettomiin lainoihin erikoistuneet toimijat. Tarvittavaa rahoitusta voi hakea myös esimerkiksi startup-sijoittajilta, jotka etsivät työkseen mielenkiintoisia uusia projekteja. Startup-alan tapahtumia ja messuja järjestetään paljon ympäri Eurooppaa, sekä nykyisin paljon myös Suomessa. Ne tarjoavatkin varsinkin sanavalmiille ja hyvän liikeidean omaavalle uudelle yrittäjälle loistavan mahdollisuuden etsiä rahoitusta toiminnalleen.

Uuden yrittäjän kannattaa myös hyödyntää mahdollisuutta starttirahaan. Usein paras ja helpoin vaihtoehto on kuitenkin yrityslaina, jonka suuruus voi vaihdella esimerkiksi muutaman tietokoneen ostamiseen tarvittavasta summasta usean kymmenen työntekijän palkkaamiseen sekä tehtaan perustamiseen vaadittavasta summasta. Pienempiin summiin voi myös riittää pelkkä yritysluotto, jonka saaminen on helpompaa kuin varsinaisen korollisen lainan.

Huomioitavaa ennen lainan hakemista
Vaikka itse lainahakemuksen täyttäminen onnistuukin verkossa käden käänteessä samaan tapaan kuin kuluttajalainoissa (esim. Ostosraha) ja lainan myöntämisen edellytykset ja kulut ovat usein reiluja hakijan kannalta, kannattaa silti pitää mielessä muutama seikka ennen kuin haet lainaa heti.

Ennen lainan hakemista on hyvä vertailla yksityiskohtaisesti erilaisia vaihtoehtoja sekä pitää silmällä erityisesti lainaan liittyviä lisäkuluja. Aivan kuten yksityislainoissa, myös yrityslainoissa vaihtoehtoja on todella paljon. Tämä on siis prosessi, johon kannattaa varata aikaa riittävästi. Oli yritys sitten minkä kokoinen tahansa, on helposti ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto perinteinen suuri pankki.

Aina lainaa nopeasti ei kuitenkaan ole saatavilla suoraan pankilta. Syy voi esimerkiksi olla, että uuden yrityksen tunnusluvut ja luottoluokitus eivät välttämättä riitä tarvittavan lainan myöntämiseksi tai samasta syystä johtuen tarvittavia vakuuksia ei ole mahdollista vielä antaa. Usein pankit vaativat lainan vakuudeksi esimerkiksi tietyn arvon edestä koneita tai pääomaa. Tämä on usean vasta perustetun yrityksen kompastuskivi erityisesti silloin, kun tarkoitus on hakea suurempaa lainaa suoraan pankilta. Tämän lisäksi pankkien yrityslainahakemuksissa voi olla myös tarpeeseen nähden liian pitkät käsittelyajat, jolloin itse toiminta tai investointi saattaa viivästyä – ja pahimmassa tapauksessa päätös on kuitenkin lopulta kielteinen. Silloin loistava vaihtoehto oman kasvun rahoittamiseksi on vakuudeton yrityslaina, jonka hakeminen onnistuu vaivattomasti verkossa.

Vaikka verkossa haettaviin lainoihin ei usein erillisiä reaalivakuuksia vaaditakaan, on jokaisella lainantarjoajalla omat ehtonsa lainan myöntämiselle lainan suuruudesta riippuen. On siis tärkeää selvittää etukäteen, täyttyvätkö nämä ehdot oman liiketoiminnan osalta. Etenkin suurempien lainojen myöntämisen edellytyksenä on lähes poikkeuksetta asianmukaiset rahoituslaskelmat, viimeisin tai viimeisimmät tilinpäätökset sekä myöntäjästä riippuen erilaiset luottohäiriötodistukset. Pienempien summien kohdalla niitä ei aina kuitenkaan vaadita. On siis hyvä selvittää jo hyvissä ajoin, mitä dokumentteja lainan myöntäjä tarvitsee ennen lainapäätöksen antamista. Näin prosessi tulee etenemään mahdollisimman sujuvasti, ja lainaraha saadaan tarvetta vaativaan käyttöön niin pian kuin mahdollista.

Ennen lainan hakemista on tärkeää myös selvittää, minkä kokoisiin lainoihin lainan myöntäjä on erikoistunut. Myös korot saattavat vaihdella eri tarjoajasta riippuen, vaikka lainan korko on aina toki tapauskohtainen. Usealla lainantarjoajalla on myös jokin tietty toimiala tai lainanhaun syy, jonka rahoittamiseen he ovat erikoistuneet. Näitä voivat olla esimerkiksi:

yrityskauppa
vpn-palvelut
rahapelit ja nettikasinot
rakennusala
nettikasinot
vaihtoehto laskujen myynnille
virustorjunta
pankkilainan vakuudeksi
Vakuudettomien yrityslainojen tarjoajat ovat usein erikoistuneet nimenomaan investointilainoihin ja uusien yritysten kasvun takaamiseen. Ne arvioivatkin hakemuksissa usein enemmän liikeideaa, yrittäjän osaamista ja kokemusta alalla, lainanhaun tarkoitusta sekä tulevaisuuden näkymiä kuin yrityksen sen hetkistä taloudellista tilannetta tai yrityksen kokoluokkaa. Tästä syystä ne ovatkin loistava vaihtoehto juuri uudemmille ja toimintaansa laajentaville toimijoille. Toki moni hakee lainaa myös ns. yllättäviin, esimerkiksi taloustilanteen heilahtelun tai vaikkapa sääolosuhteiden aiheuttamiin menoihin.

Nykyisin myös liiketoiminta keskittyy usein verkkoon, joten toiminnan aloittamiseen tarvittava pääoma ei ole kovin suuri, vaikka liikeidea itsessään olisi kuinka hyvä. Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi pienyritysrahoitukseen erikoistunut toimija voi olla paras vaihtoehto juuri sinun yrityksellesi. Esimerkkejä tälläisistä verkkoyrityksistä ovat Casinohuone, Rizk ja Pikakasino.

Kannattaa siis miettiä, mikä vaihtoehto on sopivin juuri sinun toimialallesi sekä lainan suuruuteen ja käyttötarkoitukseen nähden. Näin lainan hakeminen onnistuu helposti ja pääset nopeasti toteuttamaan unelmaasi yrittäjänä.

Yrityslainan myöntämiseen vaikuttavia tekijöitä
Pienenkään yrityslainan saaminen ei ole itsestäänselvyys, vaan jokainen lainantarjoaja arvioi hakemuksen tekijän omien kriteeriensä mukaisesti. Pienempiä lainoja kuten pikaluottoja verkossa tarjoavat tahot eivät ole yhtä tiukkoja ehtojensa suhteen kuin vaikkapa suuret pankit, mutta tiettyjen asioiden täytyy kuitenkin olla kunnossa jokaista lainaa haettaessa. Muutamia yleisimpiä arviointiperusteita ovat:

Yrityksen taustalla toimiva henkilö tai henkilöt

Vaikka lainaa haetaankin yrityksen toimintaan, pidetään toiminnan taustalla olevaa henkilöä yrityksen riskimittarina lainan myöntäjälle. Positiivisesti lainapäätökseen vaikuttavat mm. vakaa toimeentulo, kokemus alalta ja luottohäiriöttömyys, kun taas negatiivisia tekijöitä ovat luottovelat, maksuhäiriömerkinnät, maksamattomat pikavipit, pikalainat, kulutusluotot sekä velat muihin pankkeihin tai rahoitusyhtiöihin (myös valuuttakauppa). Uusien firmojen ollessa kyseessä kannattaa myös varautua toimittamaan henkilökohtaisia tiliotteita.

Kassavirran säännöllisyys

Lainan tarjoajalle on tärkeää, että yrityksellä on säännöllinen kassavirta, jotta se pystyy kattamaan lainanlyhennykset ja lainan kulut ajallaan. Monet yritykset saattavat tehdä voittoa esimerkiksi koko tilikauden mittakaavassa, mutta eivät kuitenkaan luo tarpeeksi tiheää kassavirtaa lainantarjoajan näkökulmasta, jolloin lainan antanut yritys ei saa rahoja takaisin sovitussa ajassa. Tällaisia yrityksiä voivat olla esimerkiksi selkeästi sesonkiluontoisesti toimivat yritykset, jotka tarvitsevat kuitenkin lainan sesongin ulkopuolella esimerkiksi varastojen täydentämiseen. Joissain tapauksissa säännöllinen kassavirta voi olla jopa itse tilikauden voittoa tärkeämpi kriteeri.

Historia

Yrityksillä, jotka ovat toimineet vakavaraisesti jo pitkään, ei usein ole ongelmia lainojen takaisinmaksussa, joten ne ovat turvallinen kohde lainanmyöntäjälle. On myös huomioitavaa, että omistajanvaihdokset yrityksissä ovat julkista tietoa. Lainan saaminen ei siis helpotu ostamalla vaikkapa pitkään toiminut yritys ja aloittamalla sen nimellä uutta toimintaa.

Liiketoimintasuunnitelma

Kattava ja toimiva liiketoimintasuunnitelma on tärkeä tekijä erityisesti uusien yritysten lainahakemusten arvioinnissa. Liiketoimintasuunnitelmassa olisi hyvä olla ainakin selkeä toteutusstrategia ja etukäteen hyvin mietitty asiakaskohderyhmä, joka ei ole liian suppea. Myös toimiala, joka ei ole liikaa muuttuviin trendeihin perustuva, voi auttaa lainan saamisessa. Tällöin sijoittajalla on pienempi riski menettää rahansa, ja siten myös lainan saaminen on helpompaa ja todennäköisempää.

Aikaisemmat tilinpäätökset ja tulevaisuuden näkymät

Vaikka suurimpien pankkien ulkopuoliset lainantarjoajat usein katsovat myös muita tekijöitä kuin pelkkiä numeroita, kertovat edellisten tilikausien tilinpäätöstiedot, lainat muille tahoille ja työntekijöiden määrä paljon yrityksen takaisinmaksukyvystä ja siten myös lainantarjoajan riskistä. Lainan myöntämisen edellytyksenä arvioidaan myös tulevaisuuden laskelmia, kuten kasvutavoitteita ja talousarvioita. Ennen lainan myöntämistä kannattaa siis varautua keskustelemaan yrityksen taloustilanteesta yksityiskohtaisesti.

Esittelyssä vakuudettomia yrityslainoja tarjoavat rahoitusyhtiöt
Kasvavan yrityksen ei tulisi joutua jarruttelemaan turhaan. Vakuudettoman yrityslainan hakeminen voi olla kelvollinen vaihtoehto silloin, kun haluat kasvattaa yrityksesi liiketoimintaa nopeasti tai hakea rahoitusta äkillisiin ja lyhytaikaisiin kulueriin.

Monesti vakuudetonta yrityslainaa myös käytetään pankista haettavan isomman yrityslainan täydentäjänä. Perinteisestä pankista lainan saa aina edullisemmalla korolla, mutta sitä varten yritys tarvitsee riittävät vakuudet, joita varsinkaan uudella yrityksellä ei välttämättä ole tarjota.

Pankkien lainaehtojen kiristyttyä markkinoille on viime vuosien aikana ilmestynyt yhä lisää yksityisiä rahoituslaitoksia. Yrityslainaa ilman vakuuksia voi nykyään hakea Suomessa kymmeniltä eri luotonmyöntäjiltä. Tässä artikkelissa käsitellään aihetta seuraavista näkökulmista:

Millaisiin tilanteisiin vakuudeton yrityslaina voi soveltua?
Mitkä tekijät vaikuttavat yrityslainan hintaan?
Mitä asioita yrityslainaa haettaessa kannattaa pitää mielessä?
Mistä vakuudetonta yrityslainaa voi hakea?
Yrityslainojen vertailu – mistä yrityslainaa ilman vakuuksia edullisimmalla korolla?
Lainarahaa metsästävälle yrittäjälle olennaisin kysymys lienee se, mistä löytyisi halvin tai parhailla lainaehdoilla tarjottava yrityslaina.

Jos mukaan vertailuun otettaisiin kaikki yrityslainat, oikea vastaus olisi tietysti perinteinen pankki.

Finanssikriisin jälkimainingeissa lainaehdot ovat kuitenkin kiristyneet, eivätkä läheskään kaikki yritykset saa edullista lainaa pankista.

Tämä voi johtua siitä, että:

yrityksen kannattavuus ei ole riittävällä tasolla tai
yrityksellä ei ole asettaa riittäviä vakuuksia yrityslainan takaisinmaksun pantiksi.
Tällöin kyseeseen voi tulla vakuudeton yrityslaina, mutta mikä useista vaihtoehdoista on se kaikkein halvin?

Valitettavasti absoluuttisen tarkkaa vastausta kysymykseen ei ole olemassa.
Tämä johtuu siitä, että vakuudetonta yrityslainaa myöntävien rahoituslaitosten luottoluokitusarviointitavat vaihtelevat jonkin verran.

Jos kaksi eri yritystä hakee lainaa samalta luotonmyöntäjältä, heille tarjotuissa korkoehdoissa voi olla isojakin eroja.

Vaikka molempien yritysten taloudellinen tilanne olisi hyvin samankaltainen, tarjotuissa lainaehdoissa on aina pieniä eroavaisuuksia. Halvin yhdelle ei välttämättä ole halvin toiselle.

Takaisinmaksukykynsä jo aikaisemmin osoittanut vakavarainen yritys saa tietysti aina paremmat ehdot kuin uudempi firma, jonka liiketoiminta on vielä käynnistelyvaiheessa.

Kauppalehti vertaili muutama vuosi sitten 50 000 euron vakuudettomia yrityslainoja, ja parhaiten testissä pärjäsivät joukkorahoitusperiaatteella toimineet luotonmyöntäjät. Vertailu on suuntaa-antava, mutta se antaa osviittaa erilaisten lainavaihtoehtojen kuluista.

Oli haettava summa sitten suuri tai pieni, tarjoukset yrityslainoista on aina syytä pyytää useammalta toimijalta.

Vakuudeton yrityslaina voi olla myös kiinteähintainen
Jotkut luotonmyöntäjät tarjoavat vakuudettomia yrityslainoja myös kiinteillä hinnoilla, eli lainassa on kuukausittainen kiinteä kulu takaisinmaksuerän päälle.

Näissä tapauksissa yrityslainojen vertailu on periaatteessa helppoa, mutta muutama asia kannattaa silti muistaa.

Tarkista aina pelkkien euromääräisten summien lisäksi myös takaisinmaksuehdot. Kuvitellaan, että otat yrityslainan puoleksi vuodeksi, mutta haluatkin maksaa viimeisen erän pois jo neljännen kuukauden kohdalla. Loppuuko laskutus siihen vai kertyykö lainakuluja vielä kahdelta viimeiseltä kuukaudelta?
Entä mahdolliset piilokulut, kuten avausmaksut ja laskutuslisät? Moni vakuudeton yrityslaina ei sisällä näitä lainkaan, mutta joissakin vaihtoehdoissa näitäkin rahareikiä löytyy. Tarkista siis sopimusehdot ja hinnastot aina huolella.
Tämän takia ei voi korostaa liikaa sitä, että sinun kannattaa aina hakea lainatarjoukset samalla kertaa useammalta rahoituslaitokselta.

Yhden nettihakemuslomakkeen täyttäminen vie muutaman minuutin, joten yrityslainan kilpailutus ei ole kovinkaan pitkäkestoinen operaatio – varsinkaan pankista haettaviin lainoihin verrattuna.

Halvimman yrityslainan löydät aina vasta kilpailutuksen tuloksena.

Mistä yrityslainaa ilman vakuuksia voi hakea?
Lainojen kulut vaihtelevat yrityslainan koon ja laina-ajan pituuden mukaan. Alustavan arvion oman lainasi kuluista saat palveluntarjoajien verkkosivuilta löytyvien lainalaskurien avulla – syötät vain laskuriin mielessäsi olevan lainasumman ja -ajan.

Lainantarjoaja Lainasumma Laina-aika
Ferratum Business 2 000 – 250 000 € 1-24 kk
Suomen Yrityslaina 1 000 – 50 000 € 1-18 kk
Yritysluotto.fi 3 000 – 100 000 € 1-12 kk
Fellow Finance 1 500 – 250 000 € 1-84 kk
Vauraus Suomi Oy 30 000 – 10 000 000 € 6-84 kk
Qred-yrityslaina 1 000 – 100 000 € 1-18 kk
BusinessCredit 1 000 – 100 000 € 3-18 kk
Kattavammat esittelyt jokaisesta edellä mainitusta palvelusta löydät lainantarjoajan nimeä klikkaamalla.

Yrityslainojen kilpailuttaminen ja vertailu on riskitöntä ja ei-sitovaa
Kuten kulutusluottojen ja muiden kuluttajille suunnattujen lainojen kanssa, myös vakuudettomia yritysluottoja haetaan suoraan netistä.

Verkossa toimivien yrityslainapalveluiden luottoarviointiprosessit ovat pitkälti automatisoituja, joten voit hakea yrityslainaa myös ilman liitteitä. Luotonmyöntäjät tarkistavat yrityksesi taloustiedot Y-tunnuksesi avulla.

Täytät vain hakemuksen luotonantajan sivustolla, odotat luottopäätöstä (joka tulee yleensä minuuteissa) ja saat rahat tilille 1-2 päivän sisällä.

Jos kuitenkin käytät samaa pankkia luotonmyöntäjän kanssa ja haet lainaa toimistoaikojen puitteissa, voit monissa tapauksissa saada yrityslainan heti tilille.

Luottosopimus allekirjoitetaan yleensä verkkopankkitunnuksilla.

Voit hakea yrityslainaa ilman vakuuksia vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä ja hakeminen on aina maksutonta, eikä se sido sinua mihinkään.

Ei ole mikään salaisuus, että vakuudettomien yrityslainojen korot ovat monissa tapauksissa hyvin korkeita.

Siksi ei voi liikaa korostaa, että kilpailuta yrityslaina aina mahdollisimman laajalti ja tutustu tarkasti sopimusehtoihin varsinkin takaisinmaksun ja mahdollisten piilokulujen suhteen.

Millaiselle yritykselle voidaan myöntää yrityslaina ilman vakuutta?
On tietysti selvää, että mikä tahansa yritys ei voi saada yrityslainaa ilman vakuuksia.

Rahoituslaitokset tarkastavat yrityksen luottokelpoisuuden ennen lainan myöntämistä. Yleisesti ottaen yrityksen tulee täyttää nämä ehdot:

yritys on ollut toiminnassa vähintään kahden kuukauden ajan,
vuosittainen liikevaihto on yli 50 000 euroa (tämä raja vaihtelee),
yritys on rekisteröity Suomeen (osoite ja pankkitili), ja
olet hoitanut yrityksen raha-asiat moitteettomasti.
Huom: Jos yrityksellä on verovelkoja tai maksuhäiriöitä, et luonnollisesti voi saada myönteistä lainapäätöstä.

Miksi vakuudetonta lainaa yritykselle yleensä haetaan?
Yleensä vakuudetonta yrityslainaa haetaan joko äkillisiin kuluihin tai yrityksen kasvuvaiheessa, jolloin kassavirta ei vielä välttämättä pysy kasvun perässä.

Vakuudettomien yrityslainojen suosio on viime vuosien aikana kasvanut, koska perinteiset pankit ovat penseitä rahoittamaan varsinkin uusia yrityksiä.

Tällöin kyseeseen tulee vakuudeton yrityslaina. Sen avulla yrityksesi voi:

tehdä investointeja,
varautua odottamattomiin kustannuksiin,
laajentaa tai uusia toimitiloja,
paikata tilapäistä kassavajetta,
palkata lisää työntekijöitä,
täyttää taloudelliset vaatimukset kasvua varten tai
käyttää käsirahana laite- tai ajoneuvohankinnassa.
Kuten jo artikkelin alussa todettiin, verkosta haettavia vakuudettomia yrityslainoja käytetään monesti myös isompien, pankista otettavien vakuudellisten yrityslainojen täydentäjinä. Tämä tarkoittaa, että suurin osuus rahoituksesta on edullisempaa pankkilainaa. Pieni puuttuva osuus voidaan tarvittaessa täydentää korkeakorkoisemmalla lainalla, joka maksetaan nopeasti takaisin.

Luoton hakeminen voi olla suotuisa vaihtoehto etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille silloin, kun pääoman tarve on kiireellinen. Monilla toimialoilla asiakkaille saatetaan myöntää pitkiä maksuaikoja, joten raha ei kulkeudu kassaan nopeasti.

Tyypillinen esimerkkitapaus on pieni rakennusalan yritys, joka on saanut tilauksia uusista työmaista, mutta vanhojen urakoiden maksut eivät ole vielä ehtineet tuloutua käyttöön. Tällöin yritys voi hakea lyhytaikaista lainaa ja maksaa sen pois muutamassa kuukaudessa.

Yrityslainan hakeminen on riskitöntä – voit pyytää lainatarjoukset verkkohakemuksilla monesta eri paikasta ja tehdä sen jälkeen vertailua. Mikäli et saa lainallesi riittävän edullista korkoa, jätät vain yrityslainan ottamatta, eikä tästä aiheudu yrityksellesi mitään kuluja. Lainatarjousta arvioidessasi kannattaa tottakai ymmärtää myös, että etenkin vakuudettoman yrityslainan antajalle homma on kannattavaa bisnestä. Elleivät he tekisi sinulle lainaamalla suurta voittoa, ei heidän kannattaisi ottaa riskiä rahan tarjoamisessa. Etenkin toiminimenä toimiessa tulee muistaa, että vastaat yrityksesi veloista kaikella omaisuudellasi. Lainaraha tulee siis luonnollisesti olla maksettavissa takaisin ajassa, jolta olet valmis maksamaan rahan lainaamisesta korkoa.

Nopea yrityslaina voi tulla tarpeeseen monesta syystä – listasimme kuusi luotonmyöntäjää, jotka lupaavat yrityslainan heti tilille.
Hajonnut tuotantokone, asiakkaiden maksujen viivästyminen tai yllättävän investointimahdollisuuden ilmaantuminen ovat esimerkkejä tilanteista, joissa tarve lyhytaikaisen yrityslainan saamiselle voi olla akuutti.

Nopean yrityslainan metsästäminen kannattaa aina aloittaa soittamalla omaan pankkiin. Alan perinteisistä toimijoista esimerkiksi Nordea myöntää yrityksille vakuudetonta joustoluottoa 25 000 euroon asti – nopeimmillaan rahat voi saada tilille seuraavana pankkipäivänä.

Pääsääntöisesti pankkilainan maksaminen kestää kuitenkin vähintään muutaman päivän, ja valtaosassa tilanteista lainalle vaaditaan vakuus. Reaalivakuudettoman pikalainan saaminen perinteisestä kivijalkapankista on monesti vaikeaa varsinkin uudemmille yrityksille, joilla ei vielä ole taustallaan näyttöjä jatkuvasta voitollisesta liiketoiminnasta.

Tästä syystä erilaiset pikalainaa yritykselle tarjoavat yksityiset rahoituslaitokset ja luotonmyöntäjät ovat viime vuosien aikana löytäneet jalansijaa yrityslainamarkkinoilta.

Alta näet listan Suomessa toimivista palveluista, jotka lupaavat yrityslainan heti tilille ilman vakuuksia. Lainan maksaminen saman päivän aikana edellyttää toki muutamien ehtojen täyttymistä:

Lainaa hakevalla yrityksellä on tili jossakin yleisimmistä pankeista (Nordea, OP, Danske).
Lainaa haetaan arkipäivänä ja hakemus on tehty ja hyväksytty toimistoaikojen puitteissa eli palvelusta riippuen viimeistään kello 15-17.
Kaikilta alla luetelluilta luotonmyöntäjiltä voit pyytää ei-sitovan lainatarjouksen täyttämällä ilmaisen lainahakemuksen – alustavia kuluja voit vertailla palveluntarjoajien sivuilta löytyvillä lainalaskureilla.

Nämä rahoitusyhtiöt myöntävät pikalainaa yritykselle nopeasti ilman vakuuksia – hyväksytty laina maksetaan nopeimmillaan tilille samana päivänä
Huomaa, että pienyrittäjänä voit ottaa yritystoimintaan tarkoitetun lainan myös omiin nimiisi ja lainata rahan eteenpäin yrityksellesi. Tämä voi varsinkin pidemmillä laina-ajoilla olla selvästi edullisempi vaihtoehto verrattuna yrityslainoihin, joiden korkoja kulutusluottojen korkokatto ei sääntele. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden vakuudellisten ja vakuudettomien lainojen korkoja ja kuluja voit vertailla lainavertailutaulukoiden avulla.

Palvelun
nimi Laina-
määrä Laina-
aika Arvioi
kuluja
1000-
100 000€ 1-18kk Lainalaskuriin >>
1000-
100 000€ 1-18kk Lainalaskuriin >>
1000-
100 000€ 3-18kk Lainalaskuriin >>
2000-
100 000€ 1-24kk Lainalaskuriin >>
2000-
250 000€ 1-24kk Lainalaskuriin >>
3000-
100 000€ 1-12kk Lainalaskuriin >>
Lisätietoa taulukossa mainituista palveluntarjoajista
Qred – Yrityslainaa voi hakea 1000-100 000€ 1-18kk laina-ajalla. Lainahakemus oltava tehtynä arkipäivänä ennen klo 15.30, jotta hyväksytty laina voidaan maksaa yrityksen tilille saman päivän aikana. Qredin pikalainan kuukausikohtainen kulu on alimmillaan 1,75 prosenttia lainapääomasta, mutta tarkka lukema määrittyy luottoluokitusarvioinnin perusteella. Suuntaa-antavia kuluja voit vertailla lainalaskurilla.
Suomen Yrityslaina – Lainasummat ovat 1000-100 000€, ja takaisinmaksuaika vaihtelee yhden kuukauden ja puolentoista vuoden välillä. Suomen Yrityslaina maksaa hyväksyttyjä lainoja tilille arkisin kello 8-17.
BusinessCredit – Yrityslainaa 1000-100 000€ 3-18kk laina-ajalla. Ennen klo 16 hyväksytyt lainat maksetaan samana pankkipäivänä tilille Nordean, OP:n ja Danske Bankin kautta. Lainassa on kiinteä toimituspalkkio, jonka suuruuden omalla lainasummallasi voit tarkistaa lainalaskurin avulla.
Front Kasvurahoitus antaa yritykselle räätälöidyn lainatarjouksen nopeimmillaan tunnissa. Mikäli päätät hyväksyä tarjouksen, myönnetty laina maksetaan heti tilille.
CapitalBox (aiemmin nimellä Ferratum Business) puolestaan lupaa lainarahan tilille 1-2 pankkipäivän sisällä. CapitalBox-yrityslainan keskimääräinen kuukausikulu on 2,9 prosenttia lainapääomasta. CapitalBoxilla ei ainakaan tällä hetkellä ole sivuillaan varsinaista lainalaskuria.
Yritysluotto.fi – Yrityslainojen summat 3000-100 000€ 1-12kk laina-ajalla. Ennen klo 16 hyväksytyt lainat maksetaan samana pankkipäivänä tilille Nordean kautta. Yritysluotto.fin tarjoamat lainavaihtoehdot ovat kiinteästi hinnoiteltuja, eli jokaiselle lainasummalle- ja ajalle on oma toimituspalkkionsa.
Rahoitusyhtiöt selvittävät yrityksesi lainakelpoisuuden automatisoitujen luottoluokitusprosessien avulla. Hakemukseen syöttämäsi Y-tunnuksen avulla rahoittajat pystyvät poimimaan yrityksesi tunnusluvut ja tekemään riskiarvion esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy:n tarjoamaan dataan nojaten.

Hakemuksen tekeminen vie muutaman minuutin, jonka jälkeet saat heti tiedon siitä, voidaanko yrityksellesi myöntää lainaa. Jos päätös on puoltava, saat tutkailtavaksesi lainatarjouksen, jonka voit joko hyväksyä tai hylätä.

Jos et ole tyytyväinen yrityksellesi tarjottuihin lainaehtoihin, jätä vain laina ottamatta. Siitä ei aiheudu sinulle tai yrityksellesi minkäänlaisia kuluja. Pikalainaa yritykselle voit siis hakea sitoutumatta mihinkään.

Mikäli saamasi tarjouksen korko on kuitenkin asetettu tyydyttävälle tasolle, voit näyttää tarjoukselle vihreää valoa sähköisellä allekirjoituksella ja saat lainaa yritykselle heti käyttöön.

Lyhytaikainen yrityslaina heti tilille – muista nämä ennen hakemista
Ei ole mikään valtionsalaisuus, että verkossa toimivien rahoituslaitosten pikalainat ovat korkokuluiltaan kalliimpia perinteisiin pankkilainoihin verrattuna.

Parhaiten ne soveltuvat tilanteisiin, joissa lainarahan tarve on äkkinäinen ja lyhytaikainen, ja yritys pystyy kuittaamaan haettavan lainan takaisin kohtalaisen nopeasti tulorahoituksella.

Muutama tyypillinen esimerkki tilanteista, joihin yritysten pikalainoja tavanomaisimmin hyödynnetään:

Pienehkö rakennusalan yritys on saanut toimeksiannot uusista työmaista, mutta korvaukset vanhoista urakoista ovat saapumassa vasta seuraavan kuukauden aikana. Yritys ottaa rahoituspuskuriksi lyhytaikaisen lainan, jolle se rahoittaa uusien työmaiden käynnistämisen ja aiempien urakoiden viimeiset juoksevat kulut.
Yritys saa lainaa omasta pankistaan, muttei riittävää määrää. Tällöin pieni täydentävä osuus haetaan käyttöön verkon rahoitusyhtiöiden kautta, ja rahoituksen yhteiskorko pysyy maltillisella tasolla. Kiireettömämmissä ja isommissa tarpeissa halpaa pankkirahoitusta voi lähteä täydentämään myös joukkorahoitusalustojen kautta.
Yrityksen toiminta on sesonkipainotteista ja hiljaisempina aikoina puskurirahoitusta tarvitaan juoksevien kulujen kattamiseen ja varaston täydentämiseen ennen kiireisemmän sesongin alkua.
Yritys laajentaa toimintaansa ja uuden toimipisteen käynnistämiseen tarvitaan lisärahoitusta ennen kuin rahaa alkaa virrata sisään.
Nopeasti eteen tulevan investointimahdollisuuden tai äkillisen konerikon takia yrityksen on saatava yrityslaina heti tilille käsirahan rahoittamista varten.
Tällaisissa tilanteissa nopea yrityslaina verkosta voi olla kelvollinen vaihtoehto. Pidempiaikaiseen tarpeeseen kannattaa kuitenkin aina tähystellä muita rahoitusvaihtoehtoja. Kulurakenteensa puolesta pikalainat on tarkoitettu nimenomaan lyhytaikaiseen käyttöön.

Vaikka yritysten pikalainat myönnetään ilman reaalivakuutta (eli omaisuusvakuutta), yrittäjältä vaaditaan aina henkilötakaus. Tämä tarkoittaa, että yrittäjä vastaa velasta kuin omastaan, mikäli yritys ei suoriudu lainan takaisinmaksusta.

Lainaa ei ole järkevää ottaa ilman hyvin mitoitettua, realistista takaisinmaksusuunnitelmaa. Myöskään kannattamattoman yritystoiminnan tekohengittämiseen ei ole syytä ottaa vakuudetonta yrityslainaa.

Muutamia suuntaa-antavia esimerkkejä yllä mainittujen luotonmyöntäjien yrityslainojen kuluista
BusinessCredit: Lainasumma 5000€ kolmen kuukauden laina-ajalla = takaisin maksettava summa 5640€.
Qred: Lainasumma 10 000€ puolen vuoden laina-ajalla = takaisin maksettava summa 11 194€.
Luotonmyöntäjien lainat eivät sisällä piilokuluja, vaan kaikki lainasta aiheutuvat kustannukset näkyvät selkeästi saamassasi lainatarjouksessa. Voit vertailla nopeiden yrityslainojen hintoja palveluntarjoajien verkkosivuilta löytyvien lainalaskurien avulla.

Yrityslainaa nopeasti – millaisille yrityksille sitä voidaan myöntää?
Verkossa toimivien rahoitusyritysten luottoluokitusprosessit ovat pitkälti automatisoituja, minkä ansiosta saat heti tiedon siitä, voiko yrityksesi saada pikalainaa.

Lainanhaulle asetetuissa ehdoissa on pieniä palvelukohtaisia eroja, mutta pääsääntöisesti lainaa yritykselle voidaan myöntää, mikäli vähintään seuraavat kriteerit täyttyvät:

Yritys on ollut toiminnassa vähintään muutaman kuukauden ja sillä on jatkuvaa kassavirtaa.
Yrityksellä on suomalainen pankkitili ja sen tiedot löytyvät kaupparekisteristä.
Yrityksellä tai yrityksen vastuuhenkilöllä ei ole maksuhäiriömerkintöjä.
Jos yrityksesi täytti ehdot, voit pyytää ei-sitovan lainatarjouksen ja saada pikalainaa yrityksellesi vielä tänään.

Yrityslaina & yritysluotto kannattaa kilpailuttaa
yrityslainan kilpailuttaminenYrityksen lisärahoituksen tarve on usein suurimmillaan yrityksen perustamisvaiheessa. Rahoitusta voi tarvita myös myöhemmin suurempiin investointeihin tai maksukyvyn vakauttamiseksi. Yrityslainan hakeminen onnistuu nykypäivänä vaivattomasti verkossa. Tarvitset vain toimivan internetyhteyden ja selaimen. Lainahakemukseen tulee ilmoittaa haettavan lainamäärän lisäksi tiedot yrityksen maksukyvystä ja haettavasta laina-ajasta. Lainahakemuksen perusteella saat pankilta tai rahoituslaitokselta lainatarjouksen. Lainahakemuksen jättäminen ei sido ottamaan lainaa, vaan lainasopimus kirjoitetaan vasta lainatarjoukseen, sopimukseen ja ehtoihin tutustumisen jälkeen.

Yrityslainat kannattaa muiden lainojen tavoin kilpailuttaa aina. Helpoiten kilpailutat lainan ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lainan kilpailuttamiseen on suositeltavaa käyttää kilpailutuspalvelua. Se säästää sinulta aikaa ja rahaa. Kilpailutuspalvelulle täytät vain yhden lainahakemuksen. He lähettävät sen puolestasi useaan eri pankkiin ja rahoitusyhtiöön. Saat saman hakemuksen perusteella monta lainatarjousta. Kilpailutuspalvelun kautta voit vertailla lainatarjouksia keskenään. Pystyt tutustumaan tarjouksiin rauhassa ja päättämään sen jälkeen yrityksellesi sopivimman vaihtoehdon. Esittelemme seuraavaksi tarkemmin yrityslainaa pankin tuotteena, yritysluottoa lisärahoituksena, yleisiä ominaisuuksia yrityslainoihin liittyen sekä vakuudetonta yrityslainaa.

Yrityslaina tai yritysluotto pankista vai rahoituslaitokselta?
yrityslainatYrityslainaa voi hakea pankeista ja muilta rahoitusyhtiöltä. Lainan hakeminen onnistuu verkossa jättämällä lainahakemuksen. Yrityslainaa voi hakea yrityksen tarpeesta riippuen eri suuruisille summille. Yrityslainan hakemista varten vaaditaan pääsääntöisesti aina takaus tai vakuus, erityisesti suurempia useiden satojen tuhansien eurojen suuruisia rahoituksia hakiessa. Lainahakemukseen tulee merkitä huolellisesti yrityksen varallisuuteen ja maksukykyyn liittyvät tiedot. Lainatarjous annetaan aina lainahakemuksesi perusteella ja pankki voi myöntää lainan vain, jos yritys täyttää lainan myöntämiseksi määritellyt kriteerit. Nämä kriteerit käsittävät muun muassa riittävän vakuuden lainalle ja/tai luottokelpoisuuden. Pankit vaativat lähes poikkeuksetta takauksen tai vakuuden lainan myöntämiseksi. Myöntääkseen lainan pankit tarkistavat lisäksi yrityksen luottokelpoisuuden ja olemassa olevan vakuudet. Kriteereihin vaikuttaa myös se, kuinka suurta lainaa yritys on hakemassa.

Luottokelpoisuuden tarkistamiseksi selvitetään yrityksen takaisinmaksukyky. Mikäli takaisinmaksukyky ei ole riittävä, ei pankki myönnä lainaa. Yritys katsotaan näin ollen liian riskialttiiksi asiakkaaksi. Luottokelpoisuuden lisäksi pankki vaatii riittävät vakuudet lainalle. Vakuudeksi käy joko yrityksen tai yrityksen omistajan omaisuus. Vakuutena voi siis toimia esimerkiksi yrittäjän asunto, eläkesäästöt tai arvopaperiomistukset. Mikäli lainaa käytetään uusiin investointeihin, esimerkiksi omaisuuden ostamiseen, on mahdollista tuota uutta omaisuutta käyttää myös vakuutena haettavaan lainaan ja lainaa voidaan näin ollen myöntää helpommin. Jos yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin pankille, on sillä oikeus lunastaa vakuutena toiminut omaisuus itselleen ja muuttaa se rahaksi. Tämä pienentää lainan myöntäjän riskiä luottotappioon.

Pienlainoja myönnetään jo pidempään toimineille ja vakavaraisille yritykselle ilman vakuuksiakin.

Yrityslaina sekä yritysluotto ovat suosittuja myös pienten ja keskisuurten yritysten keskuudessa
yritysluottoYritysluottoa voidaan myöntää yritykselle, jonka tiedot löytyvät Kaupparekisteristä. Luottohakemuksen käsittely on usein erittäin nopeaa ja rahat saa käyttöönsä pian hakemuksen lähettämisen jälkeen. Yritysluoton myöntämiseksi yrityksellä ei voi olla maksuhäiriöitä tai verovelkoja. Yritysluottoa hyödynnetään erityisesti pienempiin summiin, ja sen saaminen on helpompaa kuin varsinaisten yrityslainojen. Kuten lainojenkin kohdalla, myös yritysluoton todelliset kulut vaihtelevat luotontarjoajasta riippuen. Pankit ja muut rahoituslaitokset hinnoittelevat yritysluotot eri tavoin ja todelliset kulut myös yritysluoton kohdalla selviävät lainatarjouksesta.

Myös yritysluotto kannattaa kilpailuttaa ennen luottosopimuksen allekirjoittamista. Kilpailutus onnistuu helposti kilpailutuspalvelun kautta. Lainahakemuksen tavoin jätät luottohakemuksen kilpailutuspalvelulle, jonka he välittävät eri luotontarjoajille.

Yrityslaina ja yritysluotto kannattaa mitoittaa yrityksen rahoitustarpeen mukaan
lainaa yritykselleYritykselle myönnettävän lainan suuruus voi vaihdella tuhansista euroista jopa satoihin tuhansiin tai miljooniin euroihin. Edellä mainitut yrityksen luottokelpoisuus ja vakuudet vaikuttavat siihen kuinka iso laina yritykselle voidaan myöntää. Myönnettävän lainan suuruuteen vaikuttaa edellä mainittujen tekijöiden lisäksi myös yrityksen oman rahoituksen osuus. Mikäli yritys on hakemassa lainaa investointia varten, voidaan sitä usein myöntää sen mukaan, kuinka paljon yrityksellä on laittaa omaa rahoitusta kiinni kyseiseen investointiin. Lainahakemukseen tuleekin arvioida mahdollisimman realistisesti tarvittavan rahoituksen suuruus sekä yrityksen varallisuus ja maksukyky.

Laina kannattaa kilpailuttaa jo ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Yrityslainan kilpailuttaminen onnistuu helpoiten kilpailutuspalvelun kautta. Kilpailutuspalvelulle täytät vain yhden lainahakemuksen. Lainahakemuksen täyttäminen onnistuu helposti kilpailutuspalvelun verkkosivuston kautta. Lainahakemuksesi lähetetään eteenpäin useammalle eri yrityslainaa tarjoavalle pankille ja rahoitusyhtiölle. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat kilpailutuspalvelun kautta lainatarjoukset. Lainahakemus käsitellään usein hyvinkin nopeasti. Saatuasti lainatarjoukset, voit vertailla niitä helposti keskenään. Vertailussa kannattaa ottaa huomioon lainan ehdot ja miettiä erityisesti lainan kokonaiskustannuksia.

Lainan kokonaiskustannuksiin sisältyy takaisin maksettavan lainapääoman lisäksi myös korko ja muut siihen liittyvät hoito- ja nostopalkkiot. Lainan hoitoon ja nostoon liittyvät palkkiot vaihtelevat lainan myöntäjästä riippuen. Korko määräytyy pääsääntöisesti viitekoron ja marginaalin mukaan. Viitekorko voi olla esimerkiksi 3 kk tai 6 kk Euribor. Marginaali on puolestaan rahoituslaitoksen vaatima korko lainasta, josta on mahdollista neuvotella heidän kanssaan. Kokonaiskustannuksissa kannattaakin huomioida kaikki lainaan liittyvät kulut, jotta parhaan mahdollisen lainatarjouksen löytäminen olisi mahdollista.

Parhaan lainatarjouksen löydyttyä on edessä lainasopimuksen allekirjoittaminen ja maksusuunnitelman laatiminen. Maksusuunnitelmaan liittyen kannattaa ottaa huomioon erityisesti lyhennystapa. Lainan lyhennystapoja ovat annuiteetti, tasalyhennys ja kiinteä tasaerä. Annuiteetin eli tasaeräisen lainan lyhennyksen kaikki takaisinmaksuerät ovat yhtä suuria silloin kun laina myönnetään ja takaisinmaksuaika on tarkkaan määrätty, viimeisen maksuerän päivämäärä on siis tiedossa heti lainan myöntämishetkellä. Lainan lyhennyksen suuruus muuttuu viitekoron mukaisesti, mutta laina-aika ja maksuerä pysyvät koko ajan samana. Lainanottaja lyhentää lainaa aina maksusuunnitelmassa sovitun summan verran ja tuo summa käytetään korkoihin ja maksuerään. Lyhennys on aluksi pienempi, koska alussa maksuerästä suurin osa kuluu korkoihin. Kuitenkin pääoman pienentyessä, pienenee myös koron osuus ja näin ollen lyhennykseen voidaan käyttää suurempi summa.

Kiinteässä tasaerälyhennyksessä maksuerät ovat aina saman suuruisia, kuten annuiteetissakin. Erät jakautuvat korkotason mukaisesti vaihteleviin osuuksiin lyhennykseksi ja koroksi. Kun viitekorko nousee, ei maksuerää kuitenkaan suurenneta vaan laina-aikaa pidennetään. Tasalyhennyksestä pääomaa lyhennetään puolestaan aina kiinteällä summalla, jonka päälle maksetaan lisäksi korot. Korot voivat vaihdella ja maksuerän suuruus vaihtelee niiden mukaisesti. Lyhennysosa pysyy kuitenkin koko ajan samana.

Yrityslaina tai yritysluotto sopii myös aloittelevan yrityksen rahoitukseksi
yritysrahoitusYritykset rahoittavat toimintaansa useilla eri tavoilla. Näitä tapoja ovat esimerkiksi osakkeiden myynti, lainan ottaminen, erilaiset joukkorahoituskampanjat ja yritystuet. Rahoitusasioita pohditaan yleensä ensimmäisen kerran siinä vaiheessa kun yritystä ollaan perustamassa.

Aloittavia yrityksiä tuetaan monilla eri tavoilla. Näitä tapoja ovat esimerkiksi yrittäjän starttiraha ja erilaiset yritystuet, joita myöntävät mm. ELY -keskus ja Tekes. Tekestä ei itsessään enää ole, vaan se on sulautunut Finpron kanssa yhteen ja muodostaa nyt Business Finlandin. Yleisesti kuitenkin puhutaan edelleen Tekes -rahoituksesta, vaikkakin sen myöntäjän toimii nykyään Business Finland. ELY -keskuksen ja Business Finlandin myöntämät tuet ovat aina joka avustuksia eli yritystukia tai lainaa. Avustuksen ja lainat myönnetään aina, jonkin projektin toteuttamiseen ja projektin toteutumista seurataan tarkasti.

Suomen valtion omistama erityirahoittaja Finnvera voi olla myös yksi vaihtoehto yrityslainan hakemiseen. Finnvera tarjoaa erilaisia rahoitusratkaisuja yritystoiminnan eri vaiheisiin, kuten esimerkiksi yritystoiminnan aloittamiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Vakuudeton yrityslaina & yritysluotto haastavat perinteiset pankit
vakuudeton yrityslainaVakuudetonta yrityslainaa on mahdollista hakea nykyään useammaltakin eri rahoituslaitokselta. Vakuudetonta lainaa tarvitaan usein yllättäviin kuluihin, tai mikäli yrityksen liiketoimintaa halutaan kasvattaa nopeasti. Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista käyttää myös isomman yrityslainan vakuutena. Tätä käyttävät yllättävän monet yritykset, joiden omaisuus ei muuten riittäisi vakuuttamaan yrityslainaa pankille. Pankilta yrityslainan saa edullisemmalla korolla, joten vakuudettoman lainan hankkiminen vakuudeksi saattaakin tulla halvemmaksi ratkaisuksi.

Vakuudetonta yrityslainaa myöntävät Suomessa yksityiset rahoituslaitokset, eivät perinteiset pankit. Koska pankkien lainaehdot ovat kiristyneet viime vuosina, on yksityisten rahoituslaitosten osuus vastaavasti lisääntynyt. Suomessa ilman vakuuksia myönnettävää yrityslainaa voi hakea kymmeniltä luotonmyöntäjiltä. Kuten edellistenkin esittelemiemme rahoitusvaihtoehtojen kohdalla, kannattaa vakuudeton yrityslaina kilpailuttaa ja tutustua sen ehtoihin huolella ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Kilpailuttaessa kannattaa lainaa hakea kilpailutuspalvelun kautta. Lainaa haetaan samaan tapaan kuin vakuudellistakin yrityslainaa, lainahakemuksella. Lainatarjouksista tulee jälleen ottaa huomioon kokonaiskustannukset. Kulut vaihtelevat lainan koon ja laina-ajan mukaan. Lainahakemuksen jättäminen ei sido sinua tässäkään tilanteessa mihinkään, joten voit huoletta pyytää lainatarjoukset kilpailutuspalvelun kautta.

Oli rahoituksen tarpeesi kuinka suuri hyvänsä ja olitpa aikeissa käyttää yrityslainaa, yritysluottoa tai vakuudetonta yrityslainaa, on lisärahoituksen kilpailuttaminen aina kannattavaa. Kilpailutat sen helposti kilpailutuspalvelun kautta ja saatat säästää huomattaviakin summia rahaa.

Useita yrityslainatarjouksia vain yhdellä hakemuksella – vertaile ja kilpailuta lainat helposti
Yritystoiminnassa tulee vastaan hetkiä, jolloin ulkopuolinen rahoitus on tarpeen – yritykselläsi voi olla edessä iso liiketoiminnan muutos, olette ostamassa toista yritystä tai tekemässä jotain isoa investointia. Yrityslainojen vertailu voi olla työlästä ja siihen käyttämäsi aika on pois olennaisesta, eli yrityksen pyörittämisestä. Sortterin kautta saat yhdellä hakemuksella useita eri yrityslainatarjouksia nopeasti jopa saman työpäivän aikana. Hakemuksen täyttämiseen kuluu vain pari minuuttia.

Kilpailuta ja vertaile yrityslainoja täysin ilmaiseksi
Vakuudeton yrityslaina jopa 250 000 euroon saakka
Maksuaikaa 1–24 kuukautta
Yritysluotto myös uusille yrityksille
Aloittavan yrittäjän ongelmana on harvoin innon puute, vaan toimintaa rajoittaa pikemminkin rajallinen rahoitus. Toimintansa alussa oleva yritys voi kohdata haasteita niin rahoituksen saamisessa kuin sen korkeahkossa hinnassakin ja yritykseltä saatetaan odottaa usean vuoden toimintahistoriaa, jotta lainaa voidaan myöntää. Sortterin kautta myös alkutaipaleellaan oleva yritys voi hakea lainaa toimintansa kasvattamiseen ja vakiinnuttamiseen.

Vakuudeton yrityslaina
Voit hakea lainaa yritystoimintaasi ilman reaalivakuuksia, mutta jotkut lainanmyöntäjät saattavat vaatia lainalle vastuuhenkilön henkilökohtaisen takauksen ja jotkut puolestaan eivät vaadi takausta ollenkaan. Saat lainatarjoukset jopa saman työpäivän aikana hakemuksen täytettyäsi. Kuten mikä tahansa laina, on yrityslainakin järkevää kilpailuttaa. Voit vertailla saamiasi lainatarjouksia sekä niiden ehtoja ja valita niistä yrityksellesi sopivimman.

Kilpailuta yrityslaina täällä »

Lainaa monenlaisiin tarpeisiin
Myös pidemmän aikaa toiminut yritys voi hyötyä yrityslainasta. Oli kyseessä sitten suunnitellun investoinnin toteuttaminen tai vaikkapa sijoitustoimintaan vaadittavan alkupääoman täydentäminen, on yrityslaina joustava ja nopea tapa toiminnan rahoittamiseen ja kasvattamiseen.

Rahat nopeasti tilille
Tarvitsetko lainaa yrityksellesi nopealla aikataululla? Yhteistyökumppanimme vastaavat hakemukseen arkisin samana päivänä ja laina siirretään yrityksen käyttöön jopa hakemuksen hyväksymispäivän aikana. Yritysluotto on omiaan siis niin äkillisiin kuin pidempään harkittuihinkin rahoitustarpeisiin.

Paras yrityslaina löytyy vertailemalla eri tarjouksia
Laina, jonka korko on kaikista halvin ei välttämättä olekaan se kaikista edullisin vaihtoehto. Muista yritysluottoja vertaillessasi tutkia myös lainojen kokonaiskustannuksia, eli mahdollisia avauspalkkioita ja kuukausimaksuja, jotka kaikki ilmenevät saamistasi lainatarjouksista. Aidosti halvimmassa lainassa on kaikista alhaisimmat korkokustannukset ja muut yhteenlasketut kulut. Ota vertaillessasi huomioon myös lainaehdot ja tutustu niihin ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Yrityslainojen vertailu helposti ja nopeasti – ja ilmaiseksi
Lainamarkkinat kasvavat jatkuvasti ja alalle tulee uusia toimijoita, mikä korostaa lainavertailun merkitystä entisestään: jyvät on aiempaa vaikeampaa erottaa akanoista. Yrityslaina on kuitenkin usein merkittävästi suurempi kuin yksityiseen tarpeeseen haettava laina, joten pienikin hienosäätö lainan korkoprosenttiin tarkoittaa käytännössä tuhansien eurojen säästöä lainan kokonaiskuluissa.

Vertaile lainat syöttämällä palveluumme lainan käyttökohde, tarvitsemasi lainasumma ja yhteystietosi. Saat 5 räätälöityä lainatarjousta, joista voit valita yrityksesi tarpeisiin sopivan vaihtoehdon. Saamasi tarjouksen kautta pääset suoraan lainantarjoajan verkkosivuille tekemään tarkemman luottohakemuksen ja tarkastelemaan lainan ehtoja tarkemmin. Suosittelemme tutustumaan lainan kuluihin ja ehtoihin tarkasti, jotta saat valittua parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Tarpeen vaatiessa voit etsiä parasta yrityslainaa lainalaskurimme avulla. Laskurista näet helposti ja nopeasti, kuinka kulujen muuttaminen vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin

Top5Credits.comilla lainojen vertailu on maksutonta eikä edellytä sitoutumista. Vertailupalvelumme säästää aikaasi merkittävästi, sillä lainojen kattava vertailu manuaalisesti on palveluntarjoajien valtavan lukumäärän takia lähes mahdoton vuori kiivettäväksi.

Vakuudeton yrityslaina on helposti saatavilla
Vaihtoehtoja yritysrahoitukselle on tätä nykyä paljon, sillä useat rahoituslaitokset ovat viime vuosina laajentaneet toimintaansa myös yrityslainojen puolelle. Yrityslainat ovat vuosien ja vuosikymmenten ajan olleet kivijalkapankkien hallussa, mutta sittemmin tilanne on muuttunut merkittävästi.

Vakuudeton yrityslaina on tätä nykyä erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto perinteiselle vakuudelliselle lainalle. Uusien lainayritysten myötä vakuudetonta lainaa saa yhä edullisemmin, sillä alalla vallitsevan tiukan kilpailutilanteen ja uuden korkokaton myötä lainanvälittäjät joutuvat kilpailemaan lainan hinnalla. Vakuudettomien lainojen etu perinteisiin vakuudellisiin yrityslainoihin on siinä, että niiden hakeminen, vertailu ja kilpailuttaminen helppoa lainavertailuun erikoistuneen palvelun avulla.

Yrityslainan hakeminen kivijalkapankista on sen sijaan pitkä ja monivaiheinen prosessi. Tavallisesti hakemus täytetään verkossa, minkä jälkeen pankki on yhteydessä lainanhakijaan. Tämän jälkeen vuorossa on lainaneuvottelu, johon kuuluu yleensä ainakin yrityksen kirjanpitotietojen ja liiketoimintasuunnittelun esittelyä. Tähän kaikkeen kuluu paljon aikaa, jonka voisit sen sijaan käyttää yritystoiminnan harjoittamiseen. Vakuudettoman yrityslainan avulla vältät aikaa vievän lainaprosessin ja parhaassa tapauksessa säästät merkittävän summan rahaa.

Miten ja mistä löydän parhaan koron yrityslainalle?
Yrityslainan korkoon ja kokonaishintaan vaikuttavat samat tekijät kuin muihinkin lainoihin: yleinen korkotaso, lainan takaisinmaksuaika sekä lainanhakijan maksukyky. Yrityslainan korkoon vaikuttaa lisäksi muun muassa yrityksen liikevaihto, kassavirta, toimiala ja luottoluokitus. Lainasta kuin lainasta vertailun kohteeksi kannattaa ottaa luoton todellinen vuosikorko, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät oheiskulut.

Parasta korkoa yrityslainalle voi etsiä monesta paikasta. Yrittäjien ja erityisesti pienyrittäjien lainatarpeisiin on erikoistunut Qred yrityslaina. Perinteisiin vaihtoehtoihin voidaan puolestaan laskea kivijalkapankeista esimerkiksi Nordea yrityslaina ja Op yrityslaina. Uudemmista rahoitusalan toimijoista yksi vaihtoehto on Ferratum Business, joka tarjoaa vakuudetonta yrityslainaa monien eri alojen yrityksille.

Lainaa yritykselle on siis saatavilla useista paikoista ja moneen hintaan. Top5Credits.comin avulla vertailet ja kilpailutat vaihtoehdot yritysrahoitukselle helposti ja nopeasti muutamalla klikkauksella.

Usein kysytyt kysymykset yrityslainoista
Miten yrityslainat vertaillaan sivustolla?
Vertailumme perustuu omiin kokemuksiimme. Järjestelemme lainat sen mukaan, mistä muut sivustomme käyttäjät ovat lainoja saaneet. Voit katsoa listaustamme täältä.

Mikä vaikuttaa yrityslainan tarjouksen korkoon ja kokonaishintaan?
Yleinen korkotaso, lainan takaisinmaksuaika sekä lainanhakijan maksukyky, kuten muissakin lainoissa. Lisäksi yrityksen liikevaihto, kassavirta, toimiala ja luottoluokitus vaikuttavat tarjoukseen.

Mikä on paras tapa vertailla yrityslainojen tarjouksia?
Yrityslainoihin liittyy usein muiden lainojen tavoin oheiskuluja. Paras tapa laskea lainan kustannuksia on vertailla ilmoitettua luoton todellista vuosikorkoa, joka ottaa myös lainan oheiskulut huomioon.

Paljonko yrityslainaa on mahdollista hakea?
Yrityslainoja on tarjolla pienistä 1 000 € lainoista aina 8 000 000 € suuriin lainohin.

Usein kysytyt kysymykset yritysluotosta

Lainaa voivat hakea suomalaiset kaupparekisterissä olevat luottokelpoiset yritykset. Lainaa yritykselle hakevan henkilön tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu.

Korko määräytyy aina lainanmyöntäjän tekemän kokonaisarvion perusteella ja siihen vaikuttavat maksukyvyn lisäksi esimerkiksi toimiala, tulevaisuuden näkymät ja yrityksestä tehty riskiarvio. Mitä suurempaa lainasummaa hakee, sitä pienempi on yleensä sen korko.

Yrityslainaa voivat hakea seuraavat yritysmuodot: Osakeyhtiö, osuuskunta, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö sekä toiminimen omaava yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Tarvitset omien henkilötietojesi lisäksi myös yrityksen nimen sekä Y-tunnuksen.

Kyllä. Saat Sortterin kautta täyttämääsi hakemukseen aina uniikit, yrityksellesi räätälöidyt lainatarjoukset.

Vastuuhenkilöiden taustat sekä luottokelpoisuus vaikuttavat yrityslainan hintaan ja sen ehtoihin. Mikäli vastuuhenkilön henkilökohtainen talous on kunnossa ja yrityskytkennät ovat positiivisia, on yrityslaina mahdollista saada edullisemmin. Jos vastuuhenkilön omassa taloudessa on ongelmia esimerkiksi myöhässä olevien lainalyhennysten ja laskujen muodossa tai tämä on mukana heikon maksuvalmiuden yrityksissä, voi yritysrahoituksen hinta olla huomattavasti korkeampi tai sitä ei välttämättä saa ollenkaan.

Lainan maksuaika on yhdestä kuukaudesta kahteen vuoteen, joten voit valita joustavasti yrityksesi kassavirtaan sopivan takaisinmaksuerän. Lyhytaikainen yrityslaina on kuitenkin suhteessa kalliimpi verrattuna pidempään laina-aikaan.

Mahdollisuus ennenaikaiseen takaisinmaksuun käy ilmi saamastasi lainatarjouksesta.

Mahdollisuus maksuvapaisiin jaksoihin käy ilmi saamastasi lainatarjouksesta, eli se riippuu lainanmyöntäjästä.

Yrityslainaa ilman luottotietoja?
Yrityslainaa luottotiedottomalleYrityslainan kuten muidenkin lainojen saamiseen tarvitaan aina luottotiedot. Yrittäjän luottotiedot tarkistetaan aina, vaikka luotto olisi tulossa yritykselle, ja vaikka yrityksellä menisi hyvin. Mikäli yrittäjän luottotiedot eivät ole kunnossa, yrityskään ei voi saada luottoa.

Yrittäjä takaa aina yrityksensä lainat itse, omalla nimellään. Osa netistä haettavista vakuudettomista yritysluotoista myönnetään pelkästään henkilötietojen perusteella, eikä yrityksen tilitietoja ja tilannetta tarkisteta lainkaan. Tällöin yrittäjän henkilökohtainen taloustilanne korostuu: se on yritysluoton ainoa takuu. Tällainen käytäntö on pienemmissä luotoissa, kuten alle 10 000 euron luotoissa. Tietenkään myöskään isompaa lainaa ei ole mahdollista saada ilman luottotietoja, vaikka yrityksen taloustilanne olisi vakaa ja kaikki yrityksen tiedot tarkistettaisiin.

Yrityslainaa ei ole mahdollista saada ilman luottotietoja myöskään pankista. Toiminimi- tai henkilöyrittäjän täytyy pohtia muita ratkaisuja kuin yritysluotto, mikäli on menettänyt luottotietona.

Osakeyhtiössä yksi luottotiedoton ei haittaa
Mikäli yritys on osakeyhtiö ja osakkaita on useampia, yhden yrittäjän luottotiedottomuus ei haittaa. Osakeyhtiölainan takeeksi voi antaa nimensä kuka tahansa osakkaista tai hallituksen jäsenistä. Luottotiedoton osakas ei sovellus takaajaksi, mutta mikäli muut osakkaat voivat taata lainan, mitään ongelmaa ei ole. Tällöin lainaa on mahdollista saada, vaikka itse toimitusjohtaja olisi menettänyt luottotietonsa.

Vaihtoehtoisen rahoituksen kysyntä kasvaa
Netissä vakuudettomia yritysluottoja tarjoaa jo lähes kaksikymmentä rahoitusyhtiötä, joilla ei ole mitään tekemistä perinteisten pankkien kanssa. Kyseessä on moderniin digitekniikkaan perustuvat yritykset, jotka tarjoavat monipuolisesti uudenlaisia ja vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja.

Vaihtoehtoiset yritysrahoitusmallit eli nopeat nettiluotot ovat kuitenkin usein selvästi perinteisiä pankkilainoja kalliimpia. Tästä huolimatta niiden kysyntä kasvaa, sillä hidas ja säännöstelty pankkilaina ei enää palvele monien yritysten tarpeita. Markkinat vaativat nopeita liikkeitä.

Laskurahoituksella eli factoring palvelulla laskut nopeasti rahaksi
Nopeiden netistä saatavien vakuudettomien yritysluottojen ohella suosittu vaihtoehtoinen rahoitusratkaisu on factoring-rahoitus eli laskurahoitus. Factoring-palvelussa rahoitusyhtiö ostaa yrityksen avoimet laskut ja maksaa laskun summan heti yrityksen tilille. Näin avoimissa laskuissa sitoutuneena olevat saatavat saa nopeasti kotiutettua yritykselle. Rahoitusyhtiö puolestaan perii saatavan suoraan asiakkaalta.

Factoring palvelua tarjoaa moni yhtiö yritysluottojen ohella, esimerkiksi GF Money.

Mikäli yrittäjä on menettänyt luottotietonsa, kannattaa selvittää, olisiko laskurahoitus mahdollinen. Jos yrityksen talous on kunnossa, laskurahoitukselle ei pitäisi olla estettä. Ota kuitenkin huomioon, että laskurahoitus ei periaatteessa ole vierasta pääomaa eikä siten kohota yrityksen kassaa muuten kuin hetkellisesti. Laskurahoituksella saatavat voi saada yrityksen käyttöön esimerkiksi paria viikkoa tai joskus kuukausia aikaisemmin, mikäli asiakas on hidas maksamaan laskunsa.Yrityksen akuuttiin rahantarpeeseen laskurahoitus voi olla joskus todella oiva keino.

Yrityslainan korko
Yrityslainan korko määräytyy usein yrityksen luottoluokituksen perusteellaYrityslainojen korot ja kulut vaihtelevat erittäin paljon eri yrityslainojen välillä. Korko riippuu ennen kaikkea lainaa tarjoavasta firmasta, sillä eroja firmojen tarjoamissa todellisissa vuosikoroissa voi olla jopa kolminkertaisesti! Yrityslainojen korkojen vertailua vaikeuttaa se, että lainojen kulut ja korot eivät ole usein vertailukelpoisia keskenään, niin eri tavoilla ne määritellään.

Yrityslainan korko ja kulut määräytyvät eri tavoin:
vuosikorko tai nimelliskorko
lainan avausmaksu tai järjestelypalkkio
kuukausittainen lainanhoitokulu tai käsittelykulu
kiinteä kuukausimaksu, joka kattaa kaiken
Jokaisen Suomen markkinoilla olevan yrityslainan hinnoitteluperiaate on erilainen, siksi vertailu lainojen kesken on vaikeaa, mutta ei toki mahdotonta. Tilannetta hankaloittaa se, että yrityslainoja ja niiden markkinointia eivät määrittele samat säännöt kuin kuluttajapuolella, jossa esimerkiksi jokaisen lainaesimerkin yhteydessä on mainittava lainan todellinen vuosikorko. Yrityslainoissa ei todellisia vuosikorkoja tarvitse ilmoittaa.

Yrityslainan korko määräytyy lainan luonteen perusteella
Yrityslainojen korot todella seilaavat suuren skaalan sisällä. Kaikki Yrityslainat.net nettisivuillakin annetut lainaesimerkit, vertailut ja laskelmat ovat viitteellisiä ja yleensä alkaen tai keskimääräisiä hintoja, sillä suurin osa yrityslainoista on yrityskohtaisia, jolloin lainan hinta määräytyy yrityksen luottoluokituksen mukaan.

Markkinoiden yrityslainat voi jakaa karkeasti kahteen osaan: kulutusluottojen ja pikavippien tyyliset vakuudettomat lainat sekä yrityskohtaiset vakuudettomat yrityslainat. Yritysten “pikavippi” on esimerkiksi Rahaneuvoksen pieni ja nopeasti saatava laina, 400-2000 euron, jonka kulut ja korot ovat todella suuret. Rahaneuvoksen laina maksetaan takaisin jo 30 päivän kuluttua. Uusille asiakkaille Rahaneuvos tosin tarjoaa 600€ lainan ilmaiseksi.

Sitten on olemassa kulutusluottojen tyylisiä yrityslainoja, kuten FIN Yritysrahoitus (2000-10000€ lainat), Suomen Yrityslaina (1000-25000€ lainat), Yritysluotto.fi (3000-100 000 € lainat) sekä Ferratum Business (2000-100 000€ lainat), joissa lainojen todelliset vuosikorot 44,36–128,40% välillä (lainaesimerkissä 10 000€ laina vuodeksi). Näissä luotoissa lainan kulut ovat samat kaikille hakijoille ja niille on tyypillistä nopeus, eli rahat saa tilille vaikka samana päivänä.

Edullisimpia yrityslainoja ovat pankkilainojen tyyliset joukkorahoitukset, joita välittävät suomalaiset vertaislainayritykset. Tällaisia ovat esimerkiksi Yrityslainat.fi nettisivua luotsaava Vauraus Suomi Oy, Fundu Oy sekä Fellow Finance. Näiden kautta voi hakea lainaa jopa useita miljoonia ja jokainen lainahakemus arvioidaan ja kilpailutetaan sijoittajilla erikseen. Kyseessä on siis joukkorahoitukset, joissa olennainen tekijä on tietysti yrityksen luottoluokitus. Korkotasot näissä lainoissa vaihtelevat 4% ja 20% välillä.

Yrityksen pikavippi
Esimerkiksi Rahaneuvoksen yrityslaina, jonka voi saada tilille vaikka samana päivänä

400-2000 euron laina
30 päiväksi
2000 euron 30 pv lainassa järjestelykulu 467,70€ + korko 320€, lainan kokonaiskulu yhteensä 2787,70€
Yrityksen kulutusluotto
Kulutusluoton tyyppinen yrityslaina on esimerkiksi FIN Yritysrahoitus, Suomen Yrityslaina, Yritysluotto.fi sekä Ferratum Business tyyppiset lainat, joissa lainan hinta on melko kova, ja hinta on sama kaikille lainaa hakeville yritykselle. Näissä lainoissa yritykselle ei tehdä luottoluokitusta muuten, kuin katsotaan ja varmistetaan, että yrityksellä ei ole verovelkoja tai maksuhuomautuksia, ja se on toimiva. Mitään reaalivakuuksia ei vaadita.

FIN Yritysrahoitus
2000-10 000€ lainoja
6–24kk maksuaika
Korko 14,90%, järjestelypalkkio 1199€, tilinhoitop. 9€/kk
Esimerkkilaina 10 000€ 1 vuodeksi, kaikki kulut yhteensä 12 132,34€ (todellinen vuosikorko 44,36%)
Suomen Yrityslaina
1000-25 000€ lainoja
1-6 kk maksuaika
Kiinteä kulu alk. 1,75%
Esimerkkilaina 10 000€ 6 kuukaudeksi, kaikki kulut yhteensä 11 202€
Yritysluotto.fi
3000-100 000€ lainoja
1-12 kk maksuaika
Kiinteä toimituspalkkio, joka sisältää kaikki kulut
Esimerkkilaina 10 000€ 1 vuodeksi, kaikki kulut yhteensä 15 204€ (todellinen vuosikorko 128,40%)
Ferratum Business
2000-100 000 € lainoja
6-18 kk maksuaika
2,5% avausmaksu + 2,9% korko, joka lasketaan alkuperäiselle lainapääomalle koko laina-ajan
Esimerkkilaina 10 000€ 1 vuodeksi, kaikki kulut yhteensä 13 730€ (todellinen vuosikorko 84,78%)
Korot joukkorahoituksissa
Kotimaiset Fundu Oy, Vauraus Suomi Oy sekä Fellow Finance järjestelvät suomalaisille yrityksille joukkorahoituksia, jotka rahoitetaan sijoittajien sijoituksilla. Yritykset toimivat siis kuin vertaislainat kuluttajapuolella. Kuka tahansa voi sijoittaa rahojaan pientenkin kotimaisten yritysten investointeihin, laajennuspyrkimyksiin tai ihan vaan käyttöpääomaan.

Kuten arvata saattaa, joukkorahoitusten kulut ja korot vaihtelevat olennaisesti yrityskohtaisesti. Firma tekee lainaa hakevalle yritykselle luottoluokituksen, jonka perusteella lainatarjous tehdään. Sen jälkeen laina ilmoitetaan sijoittajille sijoituskohteeksi ja sijoittajat arvioivat haluavatko sijoittaa kyseiseen firmaan kyseisellä korolla. Tästä hyvä esimerkki on Vauraus Suomen nettisivuilta löytyvä taulukko uusimmista lainoista ja sijoituskohteista:

Taulukosta näkyy hyvin, kuinka paljon lainan korkoprosentit vaihtelevat luottoluokituksesta, lainasummasta ja laina-ajasta riippuen.

Näyttää siltä, että edullisimpia yritysrahoituksia netissä tarjoaa tällä hetkellä Fundu Oy, Vauraus Suomen ja Fellow Financen nostoprovisiot ja järjestelypalkkiot nostavat nämä lainat kalliimmaksi. Voit verrata joukkorahoituksia järjestävien lainantarjoajien kulut ja korkoja alla olevalla taulukolla:

Joukkorahoituksen korot ja kulut

Esimerkiksi 10 000 euron laina vuodeksi maksaa:

Vauraus Suomella alk. 11 420€ (todellinen vuosikorko 28,39%)
Fundu Oy:llä noin 13 899,91€ (todellinen vuosikorko 17,48%)
Fellow Financella noin 11 867,83€ (todellinen vuosikorko 38,29%)
Todelliset vuosikorot vaihtelevat siis näissä viitteellisissä laskelmissa 17,48–38,29% välillä.

Lainan korko luottoluokituksen perusteella
Kaikki joukkorahoituksia myöntävät firmat, kuten myös jotkut yritysten “kulutusluottoja” myöntävät firmat, kuten Ferratum Business, tekevät tai teettävät yrityksistä luottoluokituksen. Luottoluokitukseen on olemassa omat alan sisäiset laskelmansa ja riskinarviointitaulukot, joita ei nyt tässä lähdetä avaamaan. Oletettavasti luottoluokitukseen vaikuttaa yrityksen vakavaraisuus, ikä, omavaraisuus jne.

Mitä parempi luottoluokitus, sitä pienemmällä korolla yritykselle myönnetään lainaa. Tämä toimii ihan samalla tavalla kuin kuluttajapuolellakin, eli mitä parempi maksukyky yrityksellä osoitetaan olevan, sitä pienempi riski se on sijoittajille, sitä todennäköisemmin se maksaa lainansa takaisin ja sitä halvemmalla hinnalla yritys lainaa saa. Yrityslainoissa ja joukkorahoituksissa ei vaadita reaalivakuuksia ja siksi lainan hinta pitää olla sellainen, että se korvaa sijoittajille tarvittaessa luottotappiot.

Yrityslaina pankista vai netistä

Äärimmäisen harvassa on ne yritykset, jotka selviävät ilman lainarahaa. Yritys tarvitsee ulkopuolista rahoitusta ainakin alkumetreillä, mutta usein myös myöhemmin kasvuun, investointeihin ja alkuaikojen arjen pyöritykseen, ennen kuin yrityksen asiakaskunta ja toiminta vakiintuvat.

Perinteisesti Suomessa pienten ja keskisuurten yritysten yritysrahoituksen ovat hoitaneet pankit. Viime vuosina on kuitenkin alkanut yleistyä toisenlaisetkin rahoituskuviot, kuten joukkorahoitus, netistä haettavat korkeakorkoiset yritysluotot sekä muut rahoitusratkaisut. Esimerkiksi Yhdysvalloissa enää noin 30 prosenttia kaikesta yritysrahoituksesta on pankeilla, suurin osa lainarahasta tulee pieniltä luotottajilta ja joukkorahoituksista.

Yritysrahoitus pankista
Kun yritystä ollaan laittamassa pystyyn, yleensä ensimmäisenä jokainen tuleva yrittäjä suuntaa omaan luottopankkiinsa kysymään lainaa. Valitettavasti yhä useampi tulee pettyneenä takaisin: lainaa ei ole mahdollista myöntää. Miksi ei?

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen pankkien luotonantoa on kiristetty ja säännöstelty monin eri keinoin, niin yritysrahoitusta kuin yksityistä, esimerkiksi asuntorahoitusta. Pankeilla on todella tiukat reunaehdot, jotka on pakko täyttyä, jotta lainaa voidaan edes harkita. Mikäli näitä sääntöjä ei noudateta, pankille voi tulla seuraamuksia finanssivalvonnasta.

Olennaisin reunaehto lienee se, että lainaa myönnetään vain kannattaville yrityksille. Haasteena onkin, että kuinka osoitat uudet yrityksen kannattavaksi. Toinen haaste on se, että vakuuksia tarvitaan aina, eli mikäli yrittäjällä ei ole omaa henkilökohtaista omaisuutta, jota kiinnittää lainan takuuksi, voi yrityslainan saanti olla todella kiven alla. Pankit vaativat siis lähes aina sekä nimitakausta että reaalivakuuksia, riippuen lainan summasta, takaajien määrästä sekä hankkeesta.

Mikäli vakuuksia ei ole itsellä, niitä voi ostaa esimerkiksi Finnveralta. Lue lisää Finnveran palveluista: Finnvera.

Pankkilainan plussat:
edullista lainaa
mahdollisuus neuvotella lyhennysvapaata ja muuta joustoa lainanmaksuun
Pankkilainan miinukset:
hidas laina prosessi
täytyy useimmiten olla reaalivakuuksia, kiinteää omaisuutta
vaikea saada lainaa
Lue lisää: Yritysrahoituksen vaihtoehdot

Entä jos yritys ei saa lainaa pankista?
Kyllä, aika usein tilanne on tämä, että yrityslainaa ei irtoa. Pankkilaina on kuitenkin aina se edullisin vaihtoehto, joten se vaihtoehto kannattaa aina aluksi silti selvittää. Pankki voi kuitenkin olla innokas myöntämään esimerkiksi heille parempituottoisen luottotilin, joka voi olla myöhemminkin yrittäjän joustavassa käytössä. Joustoluottoa voi yrittäjäkin saada jopa 20 000 euroa, joten selvitä myös tämä vaihtoehto! Joustoluotto on tietysti kalliimpi vaihtoehto kuin perinteinen yrityslaina, mutta todennköisesti kuitenkin edullisempi kuin netistä haettavat joustoluotot.

Onneksi pankkilainan lisäksi on olemassa myös muita vaihtoehtoja rahoitukseen:

netistä haettavat vakuudettomat yritysluotot
joukkorahoitukset
Yritysluotto netistä
Netistä löytyy kymmenkunta rahoittajaa, jotka tarjoavat eri kokoisia luottoja pienille ja keskisuurille yrityksille. Esimerkiksi aloittavalla yrittäjä nämä voivat valitettavasti jäädä ainoiksi vaihtoehdoiksi. Tällaisia yritysluottoja tarjoavat muun muassa Suomen Yrityslaina, Yritysluotto.fi, Rahaneuvos ja Ferratum Business. Näistä yhtiöistä yritys voi hakea lainaa 1000-100 000 euroa vaihtelevin kustannuksin, mutta kaikissa näissä on todella korkeat kulut! Todellinen vuosikorko asettuu noin 50-150% välille!

Tällaisia korkeakorkoisia yrityslainoja voi olla vaikea maksaa takaisin, varsinkin pienen yksinyrittäjän tai muuten pienen yrityksen. Jos yritys tarvitsee lainaa vaikean taloustilanteen paikkaamiseen, nämä lainat eivät ole oikea vaihtoehto! Tiukassa tilanteessa korkeakorkoinen laina on usein viimeinen niitti, joka vie yrityksen allikkoon.

Pk-yritysten joukkorahoitus
On olemassa myös joukkorahoituksia järjesteleviä yhtiöitä, jotka mahdollistavat pienistä yrityksistä kiinnostuneiden sijoittajien ja pienten yritysten kohtaamisen. Tällaisia ovat Fundu Oy, Fellow Finance ja Vauraus Suomi Oy. Nämä toimivat kokonaan netissä ja niistä on mahdollista hakea niin pieniä kuin todella suuriakin lainoja pelkästään nettihakemuksella. Näiden yritysten asiantuntijat tekevät yrityksesta luottoluokituksen, jonka perusteella päätetään aletaanko lainaa tarjota sijoittajille ja millä hinnalla. Vakavaraisimmat yritykset voivat saada näiden firmojen kautta lainaa lähes yhtä edullisesti kuin pankista.

Uudet rahoitusyhtiöt ja yhteistyö pankkien kanssa
Uudet rahoitusyhtiötYritysrahoituksen puolella kuuluu koko ajan uutta, sillä se on ollut murroksessa jo useita vuosia. Uusimpia tuulia on jo vuosia puhaltanut netissä toimivien digitaalisten ja ketterien fintech-rahoitusyhtiöiden keskuudessa. Uusimmat uutiset kertovat innovatiivisista ja joustavista yhteistyökuvioista.

Lainapohjaita joukkorahoitusta kaiken kokoisille yrityksille tarjoava Fundu on aloittanut yhteistyön Nordea pankin kanssa. Ideana on järjestää Nordean asiakkaille joukkorahoitusmallilla yrityslainaa erilaisiin tilanteisiin, olipa kyse investoinneista, kasvusta tai mistä tahansa. Fundu on tehnyt yhteistyötä jo LähiTapiolan kanssa, joka myös omistaa osan Fundun liiketoiminnasta.

Fundu Oy:n toimitusjohtaja Lasse Vuolan mukaan perinteisten pankkien ja uusien ketterien FinTech-toimijoiden yhdistyminen on tämän päivän megatrendi. Suomi on tässä trendissä selvästi muita maita edellä. Vuola ei usko, että yksikään uusista rahoitusalan startupeista voisi korvata perinteistä pankkijärjestelmää. Sen sijaan ne voivat tuoda jotain ihan uutta ja toimivaa rahoitusalalle, ja tuovatkin. Pankkien ja uusien yritysten yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia ja rahoitusmalleja saadaan yhä useamman yrityksen ulottuville.

Fundu ei ole kuin muutaman vuoden vanha yritys, mutta sen liiketoiminta kasvaa valtavaa vauhtia, “lähtee lentoon kuin raketti” Vuolan sanojen mukaan (Kauppalehti 15.4.2018). Tänä vuonna Fundun rahoituskapasiteetti on 50 miljoonaa euroa, ensi vuonna jo 150 miljoonaa euroa. Fundu ei siis itse rahoita yrityksiä, vaan tarjoaa digitaalisen markkina-alusta kotimaisille pk-yrityksille sekä suuremmmille yrityksille hakea joukkorahoitusta sekä sijoittajille merkitä näitä yrityslainoja. Tähän mennessä yrityslainojen toteutunut keskikorko on 9,7%.

Fundu ei ole vastaavassa liiketoiminnassaan yksin. Pk-yritysten joukkorahoituksia järjestelevät myös Vauraus Suomi Oy, Yrityslainat.fi nettisivuillaan, sekä Fellow Finance Oy. Pääasiassa näiden järjestelmät yrityslainat ovat vakuudettomia yritysluottoja, tosin Fellow Finance vaatii suurempiin luottoihin yrityksiltä vakuuksia. Nämä yritykset järjestelevät kaikenkokoisia luottoja, lähtien aina muutamasta tuhannesta eurosta miljoonien eurojen lainoihin.

Lue lisää: Fundu Oy
Lue lisää: Vauraus Suomi Oy
Lue lisää: Fellow Finance

Yrityslainojen valtiontakaukseen haetaan nostoa
Suomen elinkeinoministeri Katri Kulmuni ehdottaa Ylen haastattelussa (9/2019), että pienten ja keskisuurten yritysten valtiontakausta nostettaisiin 80%:n. Valtiontakauksen nosto voisi vaikuttaa yritysten tulevaisuuden uskoon, investoinnit lähtisivät paremmin käyntiin ja sitä kautta työllisyys paranisi. Taloudellinen epävarmuus ravistelee jo maailmaa ja Eurooppaa, joten yritysten investointien vauhdittaminen tekisi varmasti hyvää.

Finnvera takaa 50% yrityksen lainasta
Finnvera-takaus on yli kolme vuotta yrittäjänä toimineiden vaihtoehto saada lainalleen takuuta. Finnvera-takaus koskee monen alan pk-yrittäjiä, tosin pois on suljettu varsinainen maatilatalous, metsätalous ja rakennusliiketoiminnan perustajaurakointi. Finnveran takauksen osuus luotosta on tällä hetkellä n. 50%. Monille pk-yrittäjille olisikin varmasti iso merkitys, jos valtiontakaus nousisi 80%. Takauspäätöksiä edeltää aina yritystutkimus, missä selvitetään yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Sähköinen hakemus ja liiketoimintasuunnitelman lähettäminen nopeuttavat päätöksen tekoa, tosin vakuudellisissa yrityslainoissa hakuprosessi voi kestää ja siihen kannattaa varautua.

Nopea yrityslaina on usein vakuudeton yrityslaina
Vakuudettomat yrityslainat ovat vaihtoehto silloin, kun tarve tulee nopeasti ja aika ei anna myöten vakuudellisen yrityslainan hakemiseen pankista. Vakuudettomat yrityslainat ovat näppäriä hakea sähköisesti, eikä lainahakemus tai lainatarjous vielä velvoita ottamaan lainaa. Yrityksen joukkorahoitus tai muu yrityslaina on kuitenkin yrittäjän itsensä takaama, joten täysin vakuudettomasta lainasta ei ole kysymys. Vakuudettoman yrityslainan saamiseksi yrityksen on usein pitänyt toimia vähintään yhden tilikauden verran.

Yrityksen joukkorahoitus sopii myös pk-yrityksille
Yrityksen lainamuotoinen joukkorahoitus ei ole enää pelkästään isojen yritysten vaihtoehto rahoittaa uusia investointeja, vaan joukkorahoitus on tuotu mahdolliseksi nyt myös pienille ja keskisuurille yrityksille. Yrityksen joukkorahoitusta tarjoavat tällä hetkellä suomalaisille yrityksille Fundu Oy, Fellow Finance sekä Vauraus Suomi Oy. Yrityksen joukkorahoitusta haetaan sähköisesti ja prosessi on pitkälti samanlainen kuin haettaessa vakuudetonta yrityslainaa. Yrityksen joukkorahoitus sopii myös pk-yrityksille

Yrityksen joukkorahoitus on kilpailukykyinen vaihtoehto rahoittaa oman yrityksen menoja
Yrityksen joukkorahoitus on hyvä mahdollisuus saada edullista rahoitusta yritykselle, jolla on talousasiat muuten kunnossa. Joukkorahoituksen periaatteena on, että sijoittajat kilpailevat rahoituksesta ja tarjoavat rahoitusta sopimuksella, jossa ovat huomioineet muun muassa yrityksen riskit suhteessa tuottoon. Yrityksen joukkorahoitukseen otetaan mukaan edullisimmat korkotarjoukset, joista koostuu yhdessä tarvittava lainasumma. Yhtä lainaa on siis rahoittamassa aina useampi sijoittaja. Jos yrityksellä on asiat kunnossa, on joukkorahoituksen saaminen yleensä helppoa, mutta mikäli yrityksen riskikertoimet ovat korkeat, ei välttämättä tarvittavaa lainasummaa saada kerättyä joukkorahoituksen kautta tai ainakin joukkorahoituksen korko nousee korkealle. Kauppalehden vuonna 2017 julkaisema vertailu osoittaa, että joukkorahoitus on edullisin yritysrahoituksen muoto, kts. uutinen tästä. Erityisesti matalan riskiryhmän yritykset hyötyvät joukkorahoituksesta ja saavat joukkorahoituksen hakemisen myötä yritykselleen lisäksi brändäystä ja positiivista näkyvyyttä.

Joukkorahoituksen hakeminen tuo myös itse yritystä esiin
Joukkorahoituksen voi nähdä myös osana oman yrityksen markkinointia. Joukkorahoitukseen osallistuvat sijoittajat saavat tietoa yrityksestä ja se voi olla arvokasta myös tulevia yhteistyökuvioita ajatellen. Joukkorahoituksessa oman yrityksen idea myydään sijoittajille, joten saadakseen rahoitusta tulee yrityksen asiat olla kunnossa ja investoinnit mietittyjä ja houkuttelevia. Lainamuotoinen joukkorahoitus edellyttää, että yrityksellä ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja yritys on toiminut vähintään yhden tilikauden. Lisäksi yrityksen toimitusjohtajan/nimenkirjoittajan henkilökohtaiset luottotiedot tulee olla kunnossa. Esimerkiksi Fundu Oy tekee jokaiselle yritykselle ensin luottoluokituksen. Kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus määrittelevät yrityksen luottoluokituksen, jonka perusteella myös sijoittajat osaavat arvioida, kuinka todennäköisesti oman sijoituksen saa takaisin korkojen kera.

Yrityksen joukkorahoitus mullistaa rahoitusalaa
Yrityksen joukkorahoitus ratkaisee onnistuessaan monia yritysrahoituksen ongelmia. Nykyään kivijalkapankit eivät myönnä yhtä helposti rahoitusta pk-yrityksille, mikä antaa tilaa uusille yritysrahoituksen toimijoille. Yrityksen joukkorahoitus ratkaisee yksittäisiä rahoitustarpeita ja helpottaa yritysten rahoitusongelmia nopeasti sähköisten alustojen ja toimintaympäristöjen avulla. Sijoittajat ja yritykset kohtaavat niin, että se on molemmille osapuolille vaivatonta. Aki Kallio ja Lasse Vuola ovat julkaisseet vuonna 2018 kirjan nimeltä Joukkorahoitus, joka käy syventävästi läpi joukkorahoitusta käytännön kokemuksista aina lainsäädännön muuttumiseen. Lue Talouselämän arvio kirjasta täältä. Yritysten joukkorahoitus on voimakkaassa kasvussa, eikä ihme, koska se palvelee järkevästi niin sijoittajia kuin yrittäjiäkin.